Rollo May'in birey ve din anlayışı
The idea of individual and religion in the thought of Rollo May
- Tez No: 287859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL SAMBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Rollo May, Birey, Kişisel Gelişim, Varlık Analizi, Kaygı, Özgür İrade, Din, Yaratıcı Yaşam, Rollo May, Individual, Personal Development, Dasein Anaylsis, Anxiety, Will, Religion, Creative Living
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez, 20. yüzyılın önemli psikologlarından kabul edilen Rollo May'in birey ve din anlayışını konu edinmektedir. Psikoloji disiplinine varlık analizini kazandıran Rollo May, varoluşçu psikoloji akımının en önemli temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Pozitif bilimin gelişmesiyle birlikte birey algısının hızla değiştiği, özne-nesne ayrımı arasındaki farklılaşmanın ve yabancılaşmanın arttığı dar bir bilim ve psikoloji anlayışının hüküm sürdüğü dönemde yaşayan Rollo May, idealist ve materyalist yaklaşımlar arasında sıkışıp kalmış, realiteden uzak olarak incelenen bireyi varlık analiziyle yeniden tanımlamıştır. Felsefi ve dini temelden yoksun bir psikoloji anlayışına karşı çıkan Rollo May, teoriye dayalı ve indirgemeci bir yaklaşımla incelenen, statik bir birey anlayışı yerine, dinamik ve realiteye uygun bir birey analizi yaklaşımını benimsemiştir. Bireyi diğer mahlûkat ile aynı statüde değerlendiren anlayışların aksine o, tek boyutlu bir insan algılayışının yanlış olduğunu söylemiş, bireyi doğal ve psiko-sosyal iletişim dünyalarında bir bütün olarak yeniden tanımlamıştır. May, dini inancın bireyin gelişimi için önemli bir faktör olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulamış ve bireyde tezahür eden yanlış din anlayışlarının düzeltilmesiyle daha verimli bir bireysel gelişimin mümkün olacağını söylemiştir.Rollo May'in temel gayesi, kısırlaşmış psikoloji disiplinine yeni boyutlar kazandırmaktır. Bireyin potansiyel yetilerini kullanarak, kişisel gelişimini sürdürmesi onun varlığına aşkın bir boyut kazandıran dini inancını doğru kavrayabilmesine bağlıdır. Dini inanç bireyin ontolojik kaygısını yenmesine yardımcı olmakta, onu özgürleştirerek yaşamın zorluklarıyla bilinçli ve yaratıcı bir şekilde başa çıkmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Rollo May?s understanding of individual and religion. Rollo May is considered as one of the most important psychologist of twentieth century. He who adapted dasein analysis to psychology is also considered as the most important representative of humanistic psychology. He lived in an era in which positivism, idealistic and materialistic perspectives were very influential. These perspectives had understood individual as a mere object or subject. Being aware of this cleavage between object and subject matter, he re-analyzed individual via existential psyhology analysis. He criticized scientific psychology which divorced from philosophy and religion. He also struggled againist psychological reductionism. According to May, humanbeing should not be understood as one dimentional existence. From his perspective humanbeing should be understood in the light of natural, psychological and sociological worlds. May argues that religion is an important factor for personal development. He thinks that instead of excluding religion from psychology discipline because of its misinterpretation, one should clarify his religious belief from its egocentric obstacles. Religion can not be excluded from psychology but human individual must purify his religiosity from egoism.His main purpose is to enlarge psychology?s scope with deeper and different dimensions. In order to continue personal development, one should understand truly and precisely his belief that provides him a transendental power. The religion helps individual to overcome his ontological anxiety and sets him free to face his life creatively and consciously.