Hz. Ali'nin fikhî yönü ve hanefi mezhebine etkisi (Buhârî ve Müslim özelinde)
Legaul viems of Ali B. Abu Talib his influence on hanafi?s fiqh-specifically on Bukhari and Muslim
- Tez No: 287858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Ali b. Ebî Talib, Fıkıh, İslam Hukuku, Ebû Hanife, Hanefi Mezhebi, Buhârî-Müslim, Ali b. Abu Talib, Fıqh, İslamic Law, Abu Hanife, Hanafi?s Fıqh, Bukhari-Muslim
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Hz. Ali, birkaç istisna hariç sürekli Hz. Peygamber'in yanında bulunmuş ve sahâbe arasında iyi bir fakih olma özelliği ile öne çıkmıştır. Bu sebeple o, fıkıh ekollerini büyük ölçüde etkilemiştir. Bu durum Hanefi mezhebi için daha fazla geçerlidir. Zira Hz. Ali'nin fıkhî metodu ile Ebû Hanife'nin fıkıh yöntemi büyük ölçüde paralellik arz etmektedir. Ayrıca Buhârî ve Müslim'in sahihlerinde geçen fıkıh içerikli Hz. Ali haberlerini irdeleyerek vardığımız sonuç da bunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Ali b. Abu Talib was with the Prophet except some situations and well-known with his characteristics of being a good faqih among the companions of Prophet. That is why he deeply influenced the schools of fiqh. This situation is more explicit for the Hanefi?s method. Because the jurisprudential method of Ali b. Abu Talib widely reconciles with Abu Hanife?s methods. Furthermore, the result that we reached examining the jurisprudential narrations about Ali b. Abu Talib in Bukhari and Muslim?s books supports this reconciliation.