Yönetişim yaklaşımı perspektifinden Türkiye'de e-devlet uygulamaları ve maliye sgb.net örneği
From the perspective of governance approach the e-government applications in Turkey and the case of finance sgb.net
  1. Tez No: 287873
  2. Yazar: GÜLŞAH KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, E-devlet, E-yönetişim, M-devlet, SGB.net, Governance, E-government, E-governance, M-government, SGB.net
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve küresel baskı unsurlarının ortaya çıkması sonucu yaşanan hızlı değişim süreci, günümüzde kamu yönetimi alanında köklü dönüşümlerin ortaya çıkmasına ve kamu yönetimi disiplini içinde paradigma tartışmalarının yükselmesine neden olmuştur. Yaşanan bu dönüşümler sonucunda ortaya çıkan yönetişim kavramı da, bu süreçte kamu yönetimi çalışmalarında ilk sıralara yerleşerek kamu disiplininin önemli paradigması olarak popülerlik kazanmıştır. Öte yandan, yönetişim yaklaşımı ile birlikte kamu hizmeti anlayışında ve sunumunda bürokratik yapı yerine, az maliyetli ve daha hızlı olan e-devlet modeli ön plana çıkmıştır.Bu kapsamda bu çalışmanın amacı, değişimin hızlandığı ve yoğunlaştığı, küreselleşme ve bilgi toplumu şartlarında rekabetin arttığı, bireyin ve toplumun ön plana çıktığı 21'inci yüzyılın temel yönetim vizyonunu dayalı olarak, ülkemizde yönetişim yaklaşımı çerçevesinde kamu hizmetlerinin sunumunda ön plana çıkan e-devlet modeli ile yaşanan dönüşümleri çözümlemektir.Araştırmanın temel varsayımı ise, Maliye SGB.net Sistemi ve e-devlet, şeffaflık, hesap verebilirlik, etkinlik, katılımcılık gibi yönetişim ilkeleri üzerinde olumlu katkılarda bulunmaktadır. Bu varsayımla uyumlu olarak, Maliye Bakanlığında ve Sistemin bedelsiz olarak devredildiği diğer kamu kurum ve kuruluşlarında Sistemi kullanan personelin, genelde e-devlet ve özelde ise SGB.net uygulamalarının etkinlik, katılımcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik sağladığını dolayısıyla bu uygulamaların yönetişim anlayışı üzerinde olumlu katkıda bulunduğunu düşündükleri ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The process of rapid change yielded from both the developments in the information and communication technologies and the emergence of the global pressure caused radical transformations in the field of public administration and a rise in the discussions about paradigm within the public administration discipline today. The governance concept yielded from these discussions has become the highest-ranked topic studied in the public administration research and gained popularity as an important paradigm of the public administration discipline. On the other hand, with the governance approach, the e-government model which costs less but operates faster has come to the forefront in the public service provision instead of the bureaucratic structure.In this regard, purpose of this study is to analyze transformations experienced as a result of the e-government model becoming prominent in the public service provision within the framework of the governance approach, from the perspective of 21st century basic government vision which changes rapidly and intensively and focuses more on the individual and the society.The basic assumption of this research, the Finance SGB.net System and e-government, make a positive contribution to governance principles such as transparency, accountability, efficiency and participation. In accordance with this hypothesis, it can be expressed that the staff, using the System in the Ministry of Finance and the other public institutions to which the system is alienated free of charge, think that in general e-government and in particular SGB.net applications provides efficiency, participation, transparency and accountability; therefore, these applications positively contribute to the understanding of governance.