Vatandaşların farkındalığı açısından e-devlet uygulamaları: Isparta örneği
E-government applications in terms of citizen awareness: Isparta model
  1. Tez No: 287872
  2. Yazar: HATİCE AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: e-Devlet, İnternet, Bilgisayar, Isparta, Türkiye, e-Goverment, Internet, Computer, Isparta, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte vatandaşların da bu teknolojileri yoğun olarak kullanması sonucu değişen dünya ile birlikte vatandaşların da devletten beklentileri bu yönde değişim göstermiştir. Yönetim yapıları da merkezi ve yerel düzeyde bu değişime ayak uydurmak zorunda kalmışlardır. Bu süreçte elektronik hizmetler hem vatandaş hem de yönetimler açısından; kalite, verimlilik, etkinlik ve etkililik, şeffaflık gibi kavramları ön plana çıkarmıştır. Geleneksel yönetim anlayışının temel sorunları haline gelen verimsizlik, uzun süren kağıt temelli işlemler, dışa kapalılık, dikey hiyerarşik yapılanma gibi sebepler yönetim sürecinde adeta bir kambur oluşturmuştur. Bu süreçte gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri kurtarıcı olarak görülmüştür.Bu değişim sürecinde vatandaş devlet arasındaki ilişkiler bir dönüşüme uğramıştır. Devlet kavramı e- ön ekini alarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir. e-Devlet olarak nitelendirilen yapılanma sadece işlemlerin bilgisayar ortamına taşınmasından ibaret değildir. Vatandaşların da bu süreçlere uyumu, e-Devlet hizmetleri konusundaki farkındalık düzeyleri e-Devlet sürecinde belirlenen hedeflere ulaşma açısından önem arz etmektedir.Bu çalışmada öncelikle e-Devlet kavramının kavramsal çerçevesi çizilmiş, daha sonra e-Devletin temelini oluşturan BİT konusunda Türkiye'deki vatandaşların bilinç düzeyini nitelendirebilecek veriler değerlendirilmiştir. Son olarak da bu kapsamda farkındalığı ölçmek üzere anket yöntemi ile inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the developing knowledge and communication technologies, today, expectations of the citizens from the government have changed in this respect as a result of the citizens? using these technologies heavily. Also management structures have to keep up with this change in central and local plane. In this process, electronic services have highlighted the concepts such as quality, productivity, effectiveness and clearness in terms of both citizens and administrations. Inefficiency, longlasting paper-based processes, external enclosure and vertical hierarchical structuring which have become the main problems of traditional management approach are almost a hunchback in the process of administration. In this course, developing knowledge and communication technologies seem to be as a savior.In the process of this change, the relations between citizens and the government undergo a transformation. The notion of government continues to subsist with the prefix e-. This structuring named as e-government is not consisting of only transfering the datas to the computer. Concordence of the citizens to these processes and their awareness of e-government services are quite important in terms of achieving the targets.In this study, first the description of e-government was given and then tha datas in the matter of BIT underlying e-government were evaluated. And finally, a survey was applied to evaluate the awareness in this context.