Kurumsal yönetim ile finansal bilgi manipülasyonu arasındaki ilişki: İMKB metal eşya, makina endeksine yönelik bir uygulama
Relation between corporate governance and financial information manipulation: an application on ise metal products, machinery index
  1. Tez No: 287903
  2. Yazar: ÖMER BİNİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: financial information manipulation, corporate governance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Finansal krizler ve şirket skandalları finansal bilgi manipülasyonu kavramını öne çıkarmıştır. Finansal bilgi manipülasyonuna önlem olarak tüm dünyada kurumsal yönetim uygulamalarına verilen önem de artmıştır. Çünkü finansal bilginin güvenilirliğinde en önemli unsurlardan birinin o bilgilerin üretildiği işletme organizasyonunun kurumsal yönetim yapısına sahip olması olduğu düşünülmektedir.Bu bağlamda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kurumsal yönetim ile ilgili önemli adımlar atılmıştır. Bunlardan en önemlileri SPK kurumsal yönetim İlkerleri ve İMKB bünyesinde oluşturulan Kurumsal Yönetim Endeksidir.Kurumsal yönetim ilkelerine uyan bir işletmenin finansal tablolarının daha güvenilir olacağı beklentisinden hareketle çalışmamızda kurumsal yönetimin finansal bilgi manipülasyonu riskini azaltıp azaltmadığını test etmek amaçlanmaktadır.Bu amaç doğrultusunda İMKB Metal Eşya ve Makine Endeksinde yer alan şirketlerden aynı zamanda İMKB Kurumsal Yönetim Endeksinde de yer alan şirketlerin finansal bilgi manipülasyonu anlamında farklılaşıp farklılaşmadığı analiz edilmiştir.Analiz sonucunda kurumsal yönetim endeksindeki şirketlerin manipülasyon riskinin diğer şirketlere nazaran önemli ölçüde azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler : Finansal Bilgi Manipülasyon, Kurumsal Yönetim
Özet (Çeviri)
Financial crisis and company scandal put forward the concept of financial information manipulation. The importance given to applications of institution management has increased as a precaution on financial information manipulation. Because one of the most important factors of financial information reliability is that the business organization having this information should have the quality of corporate governance.In this sense, important steps make process also in our country as happens all over the world. The most important of all is CMB corporate governance principles and corporate governance index in ISE.Considering the fact that the statement of the company which follows the principals of corporate governance is more reliable, in this study, it is aimed whether corporate governance decreases the risk of financial information manipulation.In line with this objective, it is analyzed whether the companies that take place in ISE metal goods and mechanical index differentiate in the meaning of financial information manipulation.As a result of analyze, it is claimed that the risk of companies? manipulation in corporate governance index is much lower than the other companies.