2007 genel seçimlerinde yerel medyada kadın adayın temsili: Antalya ve Isparta örneği
2007 general elections representation of female candidates in local media: Antalya ve Isparta district cases
  1. Tez No: 287904
  2. Yazar: NEDRET ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SİTEMBÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Journalism, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyasal Katılma, Temsil, Kadın Aday, Cinsiyet Farkı, Medya, Basında Cinsiyet Farkı, 2007 Genel SeçimleriÖNSÖZ, Political Communication, Political Participation, Representation, Female Candidate, Gender Difference, Media, Issue of Gender Difference in Media, 2007 General Elections
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Bu tez temel olarak medyada kadın ve erkek adayların yer alışını ortaya koyarak, kadın adayın yerel gazetelerdeki temsilini ve yerel gazeteleri kullanırken izledikleri siyasal iletişim yöntemlerini saptamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda seçmen tercihlerini etkilemede siyasal iletişimin öneminden yola çıkarak, siyasal iletişim ve yöntemleri değerlendirilmiş, kadının siyasal katılımı ve temsilinde medya etkisi irdelenmiştir. Bu verilerin siyasal kampanyalarda ve seçim çalışmalarında adayların siyasal iletişim stratejilerine yön vereceği düşüncesiyle değerlendirmeler yapılmıştır.Çalışma kapsamında 2007 Genel Seçimlerinde Antalya ve Isparta'daki yerel gazetelerde kadın ve erkek adaylarla ilgili yayınlanan siyasi içerikli haberler, köşe yazıları, reklamlar ve ilanlar içerik analizi ile incelenmiştir. Sonuçlar SPSS istatistik programı ile değerlendirilmiştir. İçerik analizinde elde edilen olguların cinsiyetten bağımsızlık durumları ki-kare testiyle test edilmiştir. Haberin ve reklamın kapladığı alan bakımından elde edilen veriler, faktöriyel düzende varyans analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Alt grup ortalamalarının arasındaki farkların belirlenmesinde tukey testi kullanılmıştır.Yapılan çalışma sonunda, adayın kadın ya da erkek olması ile yer aldığı haberin kapladığı alan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bununla birlikte kadın ve erkek adayların haberlerinin kapladığı alan karşılaştırılırken haberi yazan muhabirin cinsiyetine göre ayrı ayrı karşılaştırılmalıdır. Zira her iki cins de kendi cinsine daha fazla yer vermekle birlikte, erkek muhabirlerin kendi cinslerine, kadın muhabirlerin kendi cinslerine verdikleri yerden daha fazla yer ayırdığı belirlenmiştir. Adayın cinsiyeti, medeni durumu ve ailesine kadın adayların haberlerinde erkek adaylardan daha fazla yer verilmiştir. Kadın adayların haberlerinde kadın konularına daha fazla yer verildiği belirlenmiştir. Erkek adayların haberlerinde ekonomi, hukuk ve dış politika konularının kadın adayların haberlerinden daha fazla yer aldığı tespit edilmiştir. Kadın adaylar haber fotoğraflarında resmi bir imaj vermektedirler. Kadın adayların reklamlarında kişisel özelliklere, sosyal, ekonomik, kadın konularına erkek adaylardan daha fazla yer verdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation basically holds the objectives of ascertaining the representation of the female candidates in local newspapers as well as the political communication methods they pursue as they make use of the local newspapers figuring the appearances of both male and female candidates in media. Placing the significance of the political communication in affecting the choices of the voters in this context, political communication and its methods have been investigated while the media touch in the political participation and representation of females have been highlighted accordingly. The evaluations have been carried out with the inspiration that these data shall steer the political communication strategies of the candidates in their electoral campaigns and activities.Within the scope of the study, news with political content, columns, advertorials as well as announcements that appeared in local newspapers of Antalya and Isparta districts before and after General Elections 2007 have been examined through content analysis. The results have been evaluated with SPSS statistical software. Gender-free characteristics of the findings obtained through content analysis have been tested through chi-square test. The data on the space that the news and ads occupied have been analyzed using the method of analysis of variance in factorial series. Tukey?s test has been employed for purposes of determining the variances among sub-group averages.No meaningful correlation has been determined between the gender of the candidate and the size of the space the news of the candidate occupied as a result of the study. However, the comparison between the gender and the coverage in the newspaper is to be reevaluated considering the gender of the reporter wording the news respectively. Yet, it has been proved that the reporters grant relatively more space to the candidates with the same gender of theirs and male reporters grant relatively more coverage to male candidates than the female reporters grant to female candidates. The gender, marital status and family of the candidates have been given more stress in female candidates? news than those of males. The issues about women have been stressed more frequently in female candidates? news while economy, legal and foreign policy issues have been granted more room in the news about male candidates. Female candidates draw more formal image in their news photography. The advertorials of female candidates grant more space for individual attributes, social, economic and women issues than those of male candidates.