İlköğretim okul yöneticilerinin sahip olması gereken vizyoner liderlik özelliklerine ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher views in respect of visionary leadership qualities that should have the primary education administrators
  1. Tez No: 287909
  2. Yazar: DENİZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Vizyoner liderlik, okul yöneticisi, öğretmen, Visionary leadership, school administrator, teacher
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, göreve yeni başlayan ilköğretim okulu öğretmenlerinin görüşlerine göre ilköğretim okul yöneticilerinin sahip olması gereken vizyoner liderlik özelliklerini araştırmaktır. Çalışma nitel araştırma yaklaşımıyla oluşturulmuştur. Nitel araştırma desenlerinden araştırmanın doğasına uygun olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından hazırlanan beş açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu; amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Eskişehir ili merkez ve ilçe ilköğretim okullarında göreve yeni başlayan 10 öğretmenle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ilköğretim okulu öğretmenlerinin görüşlerine ilişkin olarak; okul yöneticisinin disiplinli, hoşgörülü, samimi, araştırmacı, yenilikçi, lider, yaratıcı, yönetmeliğe hâkim, etkili iletişim becerisine sahip, öğretmenlere ve öğrencilere rehberlik edebilen ve kendi özelliklerinin farkında olan kişi olması gerektiği belirtilmiştir. Diğer taraftan okul yöneticisinin vizyoner liderlik alanında yeterli olabilmesi için ikna kabiliyetinin yüksek, etkili iletişim becerisine sahip, lider, karizmatik, paylaşımcı, yol gösteren, gerektiğinde risk alabilen, hoşgörülü, yeniliklere açık, teknolojiyi takip eden ve kullanabilen, kendini sürekli geliştirme çabası içinde olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to investigate qualities of visionary leadership that primary school administrator should have according to views of newly appointed primary school teachers. Research has been created with qualitative designs. 'Science fact pattern' which are appropriate to the nature of the research from qualitative research designs were used. In study, it was used semi-constructed interview form which consisted of five open-ended questions, prepared by researcher; of purposive sampling method, criterion sampling method has been employed. In this context, the interviews were conducted with ten newly appointed primary schools teachers in Eskisehir province centre and in 2010-2011 academic years. In the research, it was indicated that school administrator should be disciplined, tolerant, friendly, inquisitive, innovative, leader, creative, dominant of regulation, have effective communication skills, can guide to teachers and students and should be aware of their own properties with regard to views of primary school teachers. On the other hand, it was reached the conclusion in order to be adequate in the field of visionary leadership of school administrator, it must be having high convincing ability, effective communication skills, leader, charismatic, sharing, guidance, taking risk if necessary, tolerant, open to innovation, use and follow technology, to be in continuous self development effort.