Otel işletmelerinde işe yabancılaşmanın iş tatmini üzerine etkisi: Nevşehir ilinde bir uygulama
The effect of work alienation on job satisfaction in hotel operations: An application in Nevşehir
- Tez No: 287914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, İşe Yabancılaşma, İş Tatmini, Otel İşletmeleri, Alienation, Work Alienation, Job Satisfaction, Hotel Businesse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2010 yılı içerisinde Nevşehir ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri çalışanlarının işe yabancılaşma düzeylerinin iş tatminleri üzerine olan etkilerini belirlemek ve çalışanların demografik özellikleri açısından işe yabancılaşma ve iş tatmini düzeylerinde anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya koymaktır. Söz konusu iş gören sayısı 645 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini ise 317 çalışan temsil etmektedir.Anket yönteminden yararlanılarak toplanan verilerin analizi sonucunda işe yabancılaşmanın alt boyutlarını temsil eden güçsüzlük, anlamsızlık ve kendine yabancılaşma boyutları ile iş tatmini arasında negatif yönlü ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca elde edilen farklılık analizi sonuçlarına bakıldığında; cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, departman, çalışma şekli, işletmedeki hizmet süresi, maaş değişkenlerine göre işe yabancılaşmanın alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmesine karşın; yaş, eğitim durumu ve pozisyondaki hizmet süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanamamıştır. Aynı şekilde cinsiyet, çocuk sayısı, departman ve maaş değişkenlerine bağlı olarak iş tatmininde anlamlı farklılıklar elde edilmesine rağmen; yaş, eğitim, pozisyondaki hizmet süresi, medeni hal, çalışma şekli ve işletmedeki hizmet süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıkların bulunmadığı görülmüştür.Alan araştırmasının Nevşehir'de faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri ile sınırlandırılmış olması ve katılımcıların bir kısmının anket sorularını çeşitli nedenlerle içtenlikle cevaplandırmamış olmaları olasılığı çalışmanın kısıtları arasında yer almasına rağmen; turizm sektöründe işe yabancılaşmanın iş tatmini üzerine etkisini inceleyen uygulamalı bir çalışmaya rastlanmaması nedeniyle araştırmanın literatürdeki boşluğu dolduracağına ve gelecekte konu ile ilgili gerçekleştirilmesi düşünülen çalışmalara önemli katkılarda bulunacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the effect of work alienation levels of the staff employed in four and five star hotels in the city of Nevşehir in 2010 on their job satisfaction; and to reveal if there are significant differences on their alienation and job satisfaction levels for the purposes of their demografic charecteristics. The said number of employees has been quantified as 645. But 317 employees represent the experimental sample.In consequence of analysis of collecting datas by benefiting from survey method, it is put forward that there is a negative- side relation between job satisfaction and powerlessness, meaninglessness and self-estrangement which represents the sub levels of work alienation. Besides, considering the results of difference analysis, although there is meaningful differences in sub levels of work alienation according to gender, child number, department, working style, service period and salary variables, it is recognized that there are no meaningful differences according to age, education, service period in the position, marital status, working style and service period variables. Similarly, although there are meaningful differences in job satisfaction according to gender, child number, department and salary variables, it is recognized that there are no meaningful differences according to age, education, service period in the position, marital status, working style and service period variables.Although, the survey research is limited by four and five star hotels in Nevşehir and some of the attendants didn?t reply the questions sincerely, it is believed that this will fill the gap in the field of tourism since there is no applied research on work alienation effects on job satisfaction before and it will have important contributions for further works.