Karma öğrenme sistemlerinde ulaşılabilir bilgisayar teknolojilerinin kullanımı
The use of ubiquitous computing in hybrid learning systems
  1. Tez No: 287928
  2. Yazar: GÜLCAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Karma Öğrenme, Ulaşılabilir Bilgisayar Teknolojileri, Ulaşılabilir Öğrenme, Uyarlanabilir Öğrenme, Adaptive Learning, Hybrid Learning, Ubiquitous Computing, Ubiquitous Learning
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Karma öğrenme (hybrid learning ? h-learning), ulaşılabilir bilgisayar teknolojileri (ubiquitous computing - u-computing) ve ulaşılabilir öğrenme (ubiquitous learning ? u-learning), öğrenme deneyiminin geleceğinde yer alan kavramlardır. Öğrenmenin değişen yapısına ayak uydurabilmek için bu kavramların daha iyi anlaşılması ve bu geçiş sürecinin bir parçası olan karma öğrenme bağlamında ulaşılabilir bilgisayar (u-bilgisayar) teknolojilerinin uygulanabilirliğinin sorgulanması gerekmektedir. Bu bağlamda, yapılan bu araştırmayla söz konusu sorunu yanıtlayabilmek için, uyarlanabilir öğrenme kuramı (adaptive learning theory) çerçevesinde ulaşılabilir öğrenmenin (u-öğrenme) tanımı, nitelikleri, boyutu ve bileşenleri, kapsamı, uygulanabilirliği ve geleceğine ilişkin uzman görüşleri alınmıştır.Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada nitel ve nicel veri toplama araçları kullanılmıştır. Bu çalışmada uzman görüşlerine nitel veri toplama aracı olan yarı yapılandırılmış açık uçlu anket ve nicel veri toplama aracı olan Beşli Likert tipi anket aracılığıyla ulaşılmıştır. Yarı yapılandırılmış açık uçlu anket aracılığıyla 3 uzmandan, Beşli Likert tipi anket aracılığıyla 34 uzmandan veri toplanmıştır.Elde edilen veriler doğrultusunda u-bilgisayar teknolojilerinin karma öğrenme sistemlerinde uygulanmaları sonucunda u-öğrenme ortamlarının geliştirilmesi için gereksinim duyulan temel u-bilgisayar teknolojilerinin mobil cihazlar ve kablosuz ağ erişimi olduğu, bunun önündeki en önemli sınırlılığın sınırsız erişim olduğu saptanmıştır. Uzman görüşleri çerçevesinde düzenlenmiş bir u-öğrenme tanımı oluşturulmuştur: U-öğrenme, bağlam-farkındalıklı, u-bilgisayar teknolojilerinden yararlanan her yerde ve her zaman öğrenmedir. Son olarak bu araştırma kapsamında, karma öğrenme ve u-öğrenme alanlarında u-bilgisayar teknolojilerine ilişkin yapılacak çalışma ve uygulamalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hybrid learning, ubiquitous computing (u-computing) and ubiquitous learning (u-learning) are concepts that lie in the future of the learning experience. To keep pace with the changing structure of learning in general, these concepts must be better understood and the practical applicability of u-computing to hybrid learning systems must be questioned during the transitional stage in these changes. As such, this study examines expert opinions regarding the definition of u-learning, its qualities, dimensions and components, scope, practical applicability and its future through a theoretical basis established in the adaptive learning theory.Conducted as a qualitative study, this research utilized both qualitative and quantitative data gathering tools. Expert opinions were gathered through a semi-structured open-ended questionnaire (qualitative) and a 5-point Likert scale questionnaire (quantitative). The qualitative questionnaire provided data from 3 experts in the field, while the quantitative questionnaire provided data from 34 experts.The data gathered indicates that the primary requirements for the development of u-learning environments as a result of the use of u-computing in hybrid learning systems are mobile devices and wireless network access. Currently, the most significant hurdle to overcome in this regard is unlimited accessibility to these technologies. In accordance with the responses provided by experts in the field, a re-evaluation of the definition of u-learning is in order and the following definition is proposed as a result of these responses: U-learning is context-aware learning utilizing u-computing technologies, taking place anytime and anywhere. Finally, various suggestions towards further studies and applications regarding u-computing, hybrid learning and u-learning are made in accordance with the results of this study.