Ориентализм:российская общественная мысль первой половины xix века и турция
Oryantalizm: 19. yüzyılin ilk yarısındaki Rusya sosyal düşüncesi ve Türkiye
- Tez No: 287982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KHASAN KASUMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orientalizm, Social Thought of Russia in the 19th century
- Yıl: 2011
- Dil: Rusça
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tez çalışmasının teması:“Oryantalizm: 19. yüzyılın ilk yarısındaki Rusya Sosyal Düşüncesi ve Türkiye”konusunu içermektedir. Bu dönem 18. yüzyıl geç ve 19. yüzyılın erken dönemlerini kapsamaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde oryantalizmin esasları açıklanmış doğu toplumlarının sosyo-politik ve ekonomik yapıları, kültürel kimlikleri Rus toplumunun bakış açısıyla anlatılmıştır.Tezde, belirtilen zaman aralığında Rus yazarlar tarafından yapılan doğa, coğrafya, nüfus, tarih, kültür ve siyasal sistem konularında açıklamaları ile Osmanlı İmparatorluğu'nun o gün yaşadığı sorunlara odaklanılmıştır. Rus oryantalist söylemin gelişimi ve geliştirilen dış ekonomik ilişkiler de vurgulanmıştır.Anahtar KelimelerOryantalizm, 19. yüzyılda Rusya sosyal düşüncesi
Özet (Çeviri)
Theme of dissertation work: ?Orientalizm: Russian Social Thought of the First Half of 19th century and Turkey? involves social thought of Russia in the 19th century. This term consists of early 18th century and late 19th century.The first part of the study, principles of Orientalism are explained and socio-political and economic structures, cultural identities of the east communities are emphasized point of view by Russian society.In the thesis, focused on the nature, geography, population, history, culture and political system and problems of the Ottoman Empire, with descriptions by the Russian authors at the specified period. of the issues experienced on that day. It is emphasized that development of Russian orientalist discourse and foreign economic relations.