Отражение ориентализма и темы кавказской войны в русской литературе (на материале произведений «Кавказский пленник» А.С. Пушкина, М.Ю. Лермонтова, Л.Н. Толстого и «Кавказский пленный» В.С. Маканина)
Rus edebiyatında oryantalizmin ve kafkas savaşı temasının yansıması (A.S. Puşkin, M.Y. Lermontov, L.N. Tolstoy'un ve V.S. Makanin'in 'Kafkas Esiri' eserleri temelinde)
  1. Tez No: 910631
  2. Yazar: HALİMENUR AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİRENGİZ PAŞAYEVA YUNUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kafkas Savaşı, Kafkas Esiri, Altın Çağ, Oryantalizm, Rus Edebiyatı, Caucasian War, The Prisoner of The Caucasus, Golden Age, Orientalism, Russian Literature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Rusça
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
19. yüzyıl Rus edebiyatının Altın Çağı'nda, aynı adlı 'Kafkas Esiri' eserleri ile Kafkasya Savaşı büyük bir önem kazanmıştır. A. Puşkin, L. Tolstoy ve M. Lermontov gibi dönemin başyapıtçıları, 'Kafkas Esiri' eserini her biri kendi bakış açısıyla ele almıştır. Çalışmamızda, aynı başlıklı eserleri karşılıklı olarak incelemeden önce ilk bölümde, tarihi belgelere dayalı olarak Kafkasya Savaşı'na dair önemli olaylar detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Kafkasya Savaşını aktarım amacımız, inceleyeceğimiz eserlerde konusal bir bütünlük anlayışı oluşturmaktır. Araştırmamızın ikinci bölümünde ise ele alacağımız eserlerde kullanılan dil, tasvirler ve olayları doğru yorumlayabilmek amacıyla Romantizm, Realizm, Natüralizm ve Ekzotizm gibi hem dönemin hem de inceleyeceğimiz eserlerin sahip olduğu edebi akımları incelenmiştir. Ayrıca, ikinci bölümde Batı'nın Doğu'ya bakışı olarak bilinen Oryantalizm ideolojisi de ele alınmıştır; bu ideolojiyi ele alma sebebimiz yapacağımız eserleri daha doğru bir şekilde yorumlamak içindir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise alıntılarla desteklenerek detaylı bir inceleme yapılmıştır. Bu aşamada, çalışmamızın ana amacı gerçekleştirilmektedir. Eserleri ayrı ayrı alıntılayarak incelerken, yazarların Kafkasya Savaşı'na ve halkına yönelik tutumları tespit edilmiştir. Kullandıkları kelimeler ve tasvirlerden, bu topraklara karşı duydukları hem hayranlık hem de vahşi, gelişmemiş bir bakış açısı gözlemlenmektedir. Önceki bölümde incelenen Oryantalizm'in temel unsurları, ele aldığımız eserlerde de belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu bulgular, çağdaş bir yazarın aynı adlı eserini ve sinemaya uyarlanmış filmini inceleyerek yeniden gösterilmiştir. Böylece, 'Kafkas Esiri' adlı eserlerin her birinde kesinlikle Oryantalizm'in var olduğu kanıtlanmış ve farklı bir bakış açısı sunulmuştur. Kafkasya Savaşı'nı ele alan eserlerde, aynı coğrafyada yaşayan, farklı dinlere, kültürlere mensup ve birbirlerine komşu olan milletler gözlemlenmektedir. Oryantalizm temelleriyle bu eserlerin incelenmesi, Doğu'nun Doğu'ya bakışı olarak yorumlanırken, sonuç bölümümüzde hedeflediğimiz, aynı coğrafyada yaşayan fakat farklı din ve kültürlere mensup toplumların edebiyatını karşılıklı olarak incelerken Oryantalizm temellerinin kullanılmasıyla yeni bir çalışma alanı oluşturmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, during the Golden Age of Russian literature, the Caucasian War gained significance through works titled“The Prisoner of the Caucasus.”The masterpieces of the period, including those by A. Pushkin, L. Tolstoy, and M. Lermontov, each analyzed the theme of“The Prisoner of the Caucasus”from their own unique perspective. Before conducting a comparative analysis of these works, the first part of our study presents the important events of the Caucasian War in detail, based on historical documents. Our aim in presenting the Caucasian War is to establish thematic coherence in the works we will analyze. In the second part of our research, we examine the literary movements such as Romanticism, Realism, Naturalism, and Exoticism, which influenced both the period and the works under analysis. In addition, the ideology of Orientalism, known as the West's view of the East, is also discussed in this part to provide a more accurate interpretation of the works. In the third part of our study, a detailed analysis is made, supported by quotations. At this stage, the main objective of our study is fulfilled. The language and descriptions used by the authors reveal both admiration and a perception of the land as wild and undeveloped. The basic elements of Orientalism, analyzed in the previous section, are also evident in the works we have examined. These findings are further demonstrated by analyzing a contemporary author's work of the same title and its film adaptation. Thus, it is demonstrated that Orientalism is distinctly present in each work titled“The Prisoner of the Caucasus”and a different perspective is presented. In the works dealing with the Caucasian War, nations living in the same geography, belonging to different religions and cultures, and neighboring each other are observed. While analyzing these works through the lens of Orientalism might appear as the East observing itself, our aim in the conclusion is to propose a new field of study by using the framework of Orientalism to comparatively analyze the literature of societies living in the same geography but belonging to different religions and cultures.