The perspectives of the owners managers of the SMEs operating in printing sector in Ankara on the concept and obstacles of institutionalization
Ankara?da matbaa sektöründe faaliyet gösteren KOBİ sahip ve yöneticilerinin kurumsallaşma kavramı ve darboğazları hakkındaki görüşleri
  1. Tez No: 287983
  2. Yazar: NİRAY TUNÇEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, KOBİ'ler, Sahip ve Yöneticiler, Darboğazlar, Matbaa Sektörü, Institutionalization, SMEs, Owners/Managers, Obstacles, Printing Sector
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETANKARA'DA MATBAA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN KOBİ SAHİP VE YÖNETİCİLERİNİN KURUMSALLAŞMA KAVRAMI VE DARBOĞAZLARI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİTunçel NirayPazarlama Yüksek Lisans ProgramıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Elif KaraosmanoğluOcak 2011, 85 sayfaKüçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ'lerin) belirsizlik ve büyümeyle ilgili darboğazları aşabilmeleri için kurumsallaşmaları beklenir. Bu açıdan bakıldığında, Türkçe kaynaklarda ?kurumsallaşma? terimine çok çeşitli içerik ve anlamlar yüklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, KOBİ sahip ve yöneticilerinin kurumsallaşma kavramı ve darboğazları üzerindeki görüşlerini anlamaktır. Çalışmada öncelikle KOBİ kavramı, kurumsallaşma ve darboğazları açıklanmaktadır. Çalışma nitel araştırma deseninde olup verileri elde edebilmek amacıyla on kişiyle derinlemesine mülakat yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bunlardan sekizi kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemiyle belirlenen Ankara'da matbaa sektöründe faaliyet gösteren KOBİ sahip ve yöneticileriyle, ikisi ise Ankara Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkârlar Odası Başkanı ve İstanbul Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkârlar Odası Genel Sekreteriyle gerçekleştirilmştir.Ankara Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkârlar Odası Başkanı ve İstanbul Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkârlar Odası Genel Sekreteri'yle olan görüşmelerde matbaa sektörü, kurumsallaşma ve sektördeki KOBİ'lere ağırlık verilmiştir. Sahip ve yöneticilerle yapılan görüşmelerde kurumsallaşma kavramı ve darboğazları üzerinde durulmuş ve elde edilen veriler doğrultusunda kurumsallaşma kavramını ve darboğazlarını nasıl tanımladıkları ile ilgili farklar ve benzerlikler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kurumsallaşma süreklilik, kurallar ve standartlar, büyüme ve profesyonel yönetim gibi terimlerle ilişkilendirmiş, söz konusu sahip ve yöneticilerin görüşleri arasında benzerlikler ve farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Kurumsallaşmaya ait darboğazların ise finansal, yönetimsel, insan kaynakları, üretim ve sektöre özel benzer ve farklı faktörler olarak görüldüğü belirlenmiştir.Sahip ve yöneticiler kurumsallaşma hakkında belli bir bilgi ve alaka düzeyine sahip olsalar dahi bunun yeterli olmadığı ve bu durumun kurumsallaşma isteğini olumsuz etkilediği ve çözümlere yönelik çelişkilere neden olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, bu araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda kurumsallaşma ve matbaa sektöründeki KOBİ'lere yönelik çıkarımlar, çalışmanın kuramsal katkısı ve politika oluşturanlar ve yöneticilere yönelik öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE PERSPECTIVES OF THE OWNERS/MANAGERS OF THE SMEs OPERATING IN PRINTING SECTOR IN ANKARA ON THE CONCEPT AND OBSTACLES OF INSTITUTIONALIZATIONTunçel NirayM.A. Program in MarketingThesis Supervisor: Asst. Prof. Elif KaraosmanoğluJanuary 2011, 85 pagesSmall and medium enterprises (SMEs) are expectant to be institutionalized to cope with the obstacles related to uncertainty and growth. It is a fact that the term ?institutionalization? is attributed variety of different contents and meanings in Turkish context. The main purpose of this paper is to understand the perspectives of the entrepreneur managers of the SMEs towards the concept of institutionalization and its obstacles. The paper firstly explains the concept of the SME, institutionalization and obstacles. Then, the study is qualitative in nature which presents primary data collected through ten in-depth interviews, eight of them are with the owners/managers of the SMEs in printing sector in Ankara who are determined according to the convenience sampling method and the rest of two is with the chairman of Ankara Chamber of Printers, Binders and Craftsmen and the general secretary of Istanbul Chamber of Printers, Binders and Craftsmen.The interviews with the chairman of Ankara Chamber of Printers, Binders and Craftsmen and the general secretary of Istanbul Chamber of Printers, Binders and Craftsmen focus on the printing sector, institutionalization and SMEs in the sector. The interviews with the owners/managers focus on the concept of institutionalization and barriers. In accordance with the collected data, the similarities and differences on how they define the concept of institutionalization and barriers are intended to reveal. Institutionalization is associated with various terms such as sustainability, rules and standards, growth and professional management and it is confirmed that there are similarities and differences among the perspectives of the owners/managers. It is also determined that obstacles pertaining to institutionalization are seen as similar and different financial, managerial, human resources, production and sector specific factors.Even the owners/managers have a knowledge and interest in institutionalization at a certain level but not adequate, that may be claimed to influence institutionalization attempts negatively and to cause paradoxes related to remedies. In accordance with the data gathered in this research, the paper concludes with the implications related to the institutionalization and the printing sector SMEs, theoretical contribution of the study and recommendations to the policy makers and managers.