Materyal ve teknik unsurlar açısından altı Türk romanının incelenmesi (Müşahedat, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Aylak Adam, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar)
According to material and technical elements, the study of six Turkish novels (Müşahedat, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Aylak Adam, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar)
- Tez No: 288156
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT KURUKAFA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Materyal Unsurlar, Teknik Unsurlar, Müşahedat, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Aylak Adam, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Material Elements, Technical Elements, Müşahedat, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Aylak Adam, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Roman, yazıldığı dönemin sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelerinden etkilenmiştir. Yaşanan bu gelişmeler romanın sadece konusunu değil, onu oluşturan tüm öğelerinin de derinden etkilenmesine sebep olmuştur.Avrupa'da meydana gelen Sanayi Devrimi ile birlikte yaşanan gelişmeler, toplumları, adına modernleşme denilen kurumsal ve kültürel bir değişim sürecine sürüklemiştir. Bunun ardından ortaya çıkan İkinci Dünya Savaşı ile birlikte yaşanan toplumsal sorunlar ise modernizmin getirdiği felsefeyi çürütmüş, aydınların bir kısmı yeni arayışlara yönelmiştir. Sonuç olarak, çoğulculuğu, yerelliği ve özgürleşmeyi ön plana çıkaran postmodernizm ortaya çıkmıştır.Modernizmin ya da postmodernizmin etkisinde varlığını gösteren romanlar da bu akımların savunduğu düşüncelere göre şekillenmiştir. Ahmet Mithat Efendi'den Oğuz Atay'a kadar olan süreçte, romanların birbirlerinden farklılık göstermesinin temel sebeplerinden birisi de budur. Roman unsurlarının değişmesinde etkili olan bu fikirlere de çalışmamızda değinerek, incelemeye konu olan altı romanda kullanılan unsurlar üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda romanlardaki materyal ve teknik unsurların incelemeleri yapılmıştır.Yeni Türk Edebiyatı alanına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan bu yükseklisans tezinde, söz konusu altı roman iki başlıkta incelenmiştir. Kısacası, altı romandaki materyal ve teknik unsurlar değerlendirilmiş, romanların aralarındaki farklara değinilmiş ve öne çıkan özellikleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Novel, has been effected from the social, political and economical situations in the era it is written. All of these changes affect not only the content of the novel, but also all elements it consists of.Developments during the industrial revolution in Europe causes innovations in social, institutional and cultural life under the name of modernism. After that, as a result of social problems during the Second World War, ideas were brought by modernism demolished and so intellectuals tried to find new ideas. So postmodernism that focus on freedom, pluralism and localism was created.The novels under the effect of modernism or postmodernism were shaped according to ideas they support. This is the one of the main reasons that causes the differences among the novels during the period from Ahmet Mithat Efendi to Oğuz Atay. In this study, it was emphasized the elements of six novels in the light of the ideas that affect them. Technical elements and materials were examined.This master thesis is prepared to contribute Contemporary Turkish Literature and six novels mentioned above were analysed in two separate sections: materials and technical elements. The differences among the novels and their characteristics were the main focus.