AKP dönemi Türk dış politikası: Süreklilikler ve değişiklikler
Turkish foreign policy in the AKP era: Continuities and changes
- Tez No: 288158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN DENİZ TOL GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Türk Dış Politikası, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Süreklilikler, Değişiklikler, Foreign Policy, Turkish Foreing Policy, Justice and Development Party (JDP), Continuties, Changes
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dış politika bir ülkenin varlığını, uluslararası düzen içerisindeki durumunu belirleyen politika ayaklarından biridir. İç politikada ne kadar istikrarlı olursa olsun dış politikada başarıyı sağlayamamış bir ülke varlığını sürdürmekte problemler yaşar. Zaten iç ve dış politika birbirleriyle karşılıklı etkileşimde bulunan unsurlardır.Bu eksende, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikası incelenmesi gereken konu alanlarından biridir. Yıllardan beri söylendiği üzere, Türkiye jeopolitik konumu, heterojen nüfusu, kuruluş tarihi ile dünyanın diğer taraflarındaki ülkelerle karmaşık ilişkilere sahip olmuştur. Çevresindeki tüm komşularıyla kültürel, tarihi ortak paydalarda bulunması nedeniyle Türkiye'nin dış politikası bir yandan tek yönlülükten uzak kalmış, diğer yandan ise sorunlu bir alan haline gelmiştir.Bu bakımdan AKP dönemi dış politikası ise incelenmeye değer bir konudur. Çalışma kapsamında ilk önce Türkiye'de uygulanmakta olan dış politikanın temel ilkeleri ve süreklilik öğeleri incelenecek ve farklılıklar tanımlanacak, bu farklılıkların ise nereden kaynaklandığı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Foreign policy is one of the factors which determine a state?s position within the international order and it is a ?sine qua non? determinant for its survival. A country would suffer from unstable foreign policy, though in domestic affairs it would do well. As a matter of fact, foreign and domestic policies are inseparable from each other.Within this scope, Turkish foreign policy is a matter that should be examined. Since its foundation, Turkey, as a result of its geopolitics position, its heterogenic population and its history has pursued a complex foreign policy.Within this context, the AKP?s (Justice and Development Party) foreign policy is being discussed. In order to analyze the AKP?s foreign policy, Turkey?s traditional foreign policy should be examined. Thus, the continuity with and changes from the previous era would be defined. Thereby, we attempt to understand why those changes have occurred.