Stratejik liderliğin performans değerleme üzerindeki etkileri ve Kütahya ili ortaöğretim kurumlarına ait bir uygulama
Strategic leadership effects on performance measurement and an application of the province of Kutahya
  1. Tez No: 288173
  2. Yazar: ADNAN KAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Stratejik Liderlik, Performans Değerleme, Performans Değerleme Yöntemleri, Leadersip, Strategic Leadership, Performance, Performance Measurement, kinds of Performance Measurement
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Modern dünyada, tüm hedeflerin, anlayışların ve hatta yöntemlerin hızla değiştiği bir süreci yaşıyoruz. Bu hız o kadar baş döndürücü ki neredeyse dün doğru kabul ettiğimiz varsayımlar bugün daha farklı bir bakış açısına bürünmüş olarak karşımıza çıkıyor. Yöntem değişikliklerinin tartışıldığı bir yapıda, bu değişime uyum sağlamayan örgütlerin yarışta geri kalmaları kaçınılmazdır. Kaldı ki örgütlerin değişime adaptasyonunun hızlı sağlanması da örgüt yöneticisine veya liderine doğrudan bağlıdır. O halde değişimin en önemli başlangıcı liderlerdir.Modern anlayışta Stratejik Liderlik kavramı yönetim dünyasında kendine yer edinmiştir ve bu yeri hızla sağlamlaştırmaktadır. Çünkü amaca ulaşmanın en kolay ve verimli yolu liderlik olgusunu strateji ile birleştirmektir. Bu birleşim örgütsel yapının en önemli silahı olacaktır. Ancak stratejik liderlik kavramı kendi başına bir anlam bütünlüğü sağlamaz. Bu olgu, diğer dinamik etkenlerle desteklenmek zorundadır. Bu etkenlerden en önemlisi de performans değerlemesidir. Performans değerlemesi stratejik liderin en önemli gücüdür ve iyi kullanılmadığında bir tehlikeye dönüşebilir.Bu bilgi ve düşünceler ışığında hazırlanan bu çalışmada Performans Değerleme ile Stratejik Liderlik kavramları arasında bir ilişki olup olmadığını ve bu ilişkinin derecesi araştırılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde ?Stratejik Liderlik? konusunda, ikinci bölümünde ?Performans Değerleme? konusunda bilgiler verilmiştir, üçüncü bölümünde ?Stratejik Liderliğin Performans Değerleme Üzerindeki Etkileri? araştırılmıştır. Dördüncü bölümde araştırmanın hipotezini test etmek amacıyla Kütahya ili merkez ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenlerden seçilen örneklem üzerinde 19 sorudan oluşan ?Kurum Lideriniz Stratejik Lider mi?? ve 9 sorudan oluşan ?Performans Değerlemeden Memnun musunuz?? başlıklı 2 adet anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarının değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, hipotez testleri olarak t-testi, anova, korelasyon analizleri yapılmıştır.Araştırma sonucunda stratejik liderliğin performans değerleme üzerinde olumlu etkiler gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In modern world, all your aims, insights and even your methods are going through a rapid change. This change is happening in such a pace that what we believe in to be right today can become wrong tomorrow. It is inevitable that organizations that fail to adapt to these changes will fall behind in this race. Leaders and directors of the organizations are the ones that need to lead this adoption process. Leaders play a crucial role in the time of change.According to the modern concept, Strategic Leadership gained an important role in governance world. In order to achieve a targeted objective it is the easiest and most efficient way to combine leadership with strategy. This combination will become the most important component of the organizational structure. However; the concept of strategic leadership, by itself, does not provide a meaning of unity. This term, Strategic Leadership, needs to be supported by other factors, performance measurement being the most important one. Performance measurement is the most important strength of a leader; however, when not used properly it can become a danger.Gived information,In the first chapter, about“Strategic Leadership”and in the second chapter, about“Performance Appraisal”.It was investigated,in the third chapter, about“The Effects of performance appraisal for Strategic Leadership, ”. The fourth chapter in the province of Kutahya in order to test the hypothesis that the study of teachers of secondary education consisting of 19 questions on“Corporate Strategic Leader your leader,did he?”and consisting of nine questions was“Are you happy with performance appraisal?”Chapter 2 units were surveyed. Evaluation of the survey results, frequency, percentage, mean,standard deviation, hypothesis testing, the t-test, ANOVA,correlation analysis was performed.Evaluation of the survey results, frequency, reliability, correlation and chi-square analysis was used.Research results has indicated that there were positive effects on performance evaluation of strategic leadership.