Victims of incest: Portrayals of women as reflected in the novels of Toni Morrison and Zülfü Livaneli
Ensest mağdurları: Toni Morrison ve Zülfü Livaneli'nin romanlarında kadınların incelenmesi
  1. Tez No: 288174
  2. Yazar: SEVİLAY YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irkçılık, Cinsiyet Ayrımı, Töre, Benlik Saygısı, Namus, Racism, Sexism, Custom, Self-Esteem, Honour
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez ırkçılığın ve cinsiyet ayrımının Amerika'daki siyah kadınlar üzerindeki olumsuz etkileri ile cinsiyet ayrımı ve törenin Türkiye'nin doğusundaki kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerini Toni Morrison'ın En Mavi Göz ve Zülfü Livaneli'nin Mutluluk romanlarını ele alarak incelemektedir. Aslında, romanlarda incelenen ortak noktalar ataerkil toplumlarda kadının dışlanması ve kadın bedeninin istismar edilmesidir.İlk bölümde Toni Morrison'ın romanı ele alınarak ırk ve cinsiyet ayrımcılığı yapan siyah toplumda kadının konumu, tecavüzden sonra toplumdan dışlanmasıyla mücadele etmek için deliliğe yönelen küçük kadının üzerinde durularak gösterilmiştir. Romandaki siyah kadın, beyazlara ait olan güzelliği içselleştirir ve böylece kadını perişan eden ve benlik saygısını yitirmesine sebep olan ırk ayrımcılığını benimsemeye başlar.İkinci bölümde Zülfü Livaneli'nin romanı ele alınarak kadın üzerinde baskıyı ve cinsiyet ayrımcılığını içinde barındıran toplumda kadının mücadelesi açıklanmış ve kadının nasıl namus abidesi olarak gösterildiği ile gerektiğinde kadının namus uğruna öldürülebileceği üzerinde durulmuştur. Böyle bir toplumda küçük bir kadının töre ile nasıl mücadele ettiği ve kendi benliğini keşfetmeyi başardığı romanda incelenmiştir.Son bölüm, farklı ırklardan -biri siyah diğeri beyaz- olmalarına rağmen kadın olarak aynı kaderi paylaşan En Mavi Göz ve Mutluluk'taki kadın karakterlerin karşılaştırmalı analizini ele alır. Baskıcı toplumların kadına bakış açısı üzerinde önemle durulmuş ve kadının nasıl aşağılandığı ve dışlandığı ile güzellik ve namus gibi bazı kavramların nasıl kötüye kullanıldığıyla bölüm sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to illustrate adverse effects of racism and sexism on black women in the United States and adverse effects of sexism and custom on women in the east of Turkey by focusing on Toni Morrison?s The Bluest Eye and Zülfü Livaneli?s Mutluluk. Infact, the common points examined in the novels are marginalized woman and exploitation of woman?s body in patriarchal societies.The first chapter points out with the novel of Toni Morrison the position of black woman in the racist and sexist black community by emphasizing on a little woman, who turns to insanity in order to cope with outcasting from society after her violation. Black woman in the novel internalizes the attitude of beauty, belonging to whites, and so begins to embrace racial discrimination, ruining woman and causing her losing self-esteem.In the second chapter, the struggle of woman in a society, which gender discrimination and oppression on woman exist, has been explained with Zülfü Livaneli?s novel and it has been highlighted that how woman is seen as statue of honour and can be killed in the name of honour in case of necessity. It has been analyzed in the novel that in such a society, how a little woman coped with custom and managed to discover her self-identity.The last chapter represents comparative analysis of woman characters sharing the same destiny although they are from different races - one is black and other is white in The Bluest Eye and Mutluluk. It has been emphasized on the viewpoint of repressive societies on woman and it has been concluded in the chapter that how women are scorned and marginalized and how some concepts like beauty and honour are abused.