Sivil toplum kuruluşlarının finansal kaynaklara ulaşmasında bilişim teknolojilerinin etkisi:Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın analizi
Impact of information technologies to achieve the financial resources of civil society organizations: Analysis of Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı
- Tez No: 288178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, STK, Bilişim, Civil Society, Non-Governmental Organizations, Informatics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş çalışmalarında gerçekleşen faaliyetlerin bir sonucu olarak insan hakları, temel hak ve hürriyetler konuları da giderek önem kazanan olgular olmuştur. Uyum yasalarıyla birlikte devletin etkinliğini azaltan bunun yanı sıra özgürlükleri arttıran ve Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) işlevselliğini ön plana çıkaran düzenlemeler ile birlikte STK'ların da görev ve sorumlulukları üst düzeye çıkmıştır.STK'ların öneminin giderek artması, onların sürekliliği ve amaçlarına ulaşacak faaliyetlerini gerçekleştirebileceği platformların yaratılması konusunda nasıl destekleneceklerinin belirlenmesi gereği tartışılmaya başlayan bir başka unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada STK'ların bilişim unsurlarının da incelenerek finansal kaynaklara ulaşmada bilişimin nasıl bir fayda sağladığı analiz edilerek örnek bir çalışma içerisinde bu durum tespit edilmeye çalışılacaktır.Birinci bölümde; sivil toplum ile ilgili yaklaşımlar, tanımlar ve kuramlara yer verilerek, STK'lara geçiş süreci incelenecektir. Daha sonra STK'ların gelişim süreci incelenerek STK'lar ile ilgili farklı tanımlar ortaya konulmaya çalışılacaktır. Türkiye'de sivil toplum kavramının gelişim süreci Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası olarak ele alınacak ve bu dönemlerdeki sivil toplum ile ilgili kısa bilgiler verilecektir. Sivil toplumdan STK'ya geçiş süreci içersinde STK'larla ilgili tanımlar ve gelişmelerle ilgili bilgiler verilerek, kuruluş şekilleri, özellikleri, paydaşları ve finansal kaynaklarının hangi unsurlardan oluştuğu ile ilgili bilgiler verilmeye çalışılacaktır.İkinci bölümde; bilişim ve temel kavramları incelenerek, STK'ların kaynaklara ulaşmada kullandıkları bilişim teknolojileri ile ilgili olarak bilgiler verilecektir. Bu bilgiler ışığında Türkiye'de mevcut STK'ların bu yolla elde ettikleri kaynakların örneklendirilmesi ile de bilişimin kaynaklara etkisi ortaya konulmaya çalışılacaktır.Üçüncü bölümde; örnek STK olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) incelenecek ve bilişimin etkisi TEGV üzerinde analiz edilmeye çalışılacaktır.Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler ile bilişim ve unsurlarının STK'lara finansal kaynaklara ulaşmada etkisi değerlendirilerek tüm STK'ların bu konuya dikkati çekilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
As a consequance of Turkey?s efforts to have a place in the EU, the terms ?human rights?, ?basic rights and freedom? have gained impotance. Non-governmental organizations? duties and responsibilities have gone to next level with the help of ?adjusment laws? which not only confines The State?s efficiency but also redoubles liberties.Recently civil society organizations (non governmental organizations) and Sustainability of these organizaitons(NGOs) are increasingly getting important. It is also important issue that to be established platforms which can reach their objectives. To be determined how NGOs can be supported is another factor which is discussed. In this study, how the informatics components attribute to find financial sources for non-governmental organizations will be analysed and detected in a case study.In the first part; indicating the approaches, theories and definitions about civil society, process of transition to Non-Governmental Organisations will be analysed. Subsequently; by analysing the development process of non-governmental organizations, It will be tried to state different terms and definitions concerning non-governmental organisations. The development process of ?Civil Society? in Turkey will be discussed in the Pre-Republic and Republic periods and the reader will be briefed about the civil society in these periods. In the process of transition to non-governmental organizations; stating definitions and informations about progresses, type of their foundations, features, shareholders and from which elements their financial sources is formed will be indicated.In the second part; the term ?Informatics? will be analysed and Info concerning Informatics Technologies used by Non-Governmental Organizations in achieving resources will be stated.In the light of these informations; effect of Informatics on resources will be displayed by sampling the resources which the existing Non-Governmental Organizations gained in this way.In the third part; ?Turkish Education Volunteers Foundation? will be analysed as a sample Non-governmental Organization and the effect of informatics will be studied on ?Turkish Education Volunteers Foundation?. With the Informations to be achieved from this study, the effects of Informatics on Non-Governmental Organizations? access to financial sources will be evaluated and It will be tried to take Non-governmental Organizations attention to this subject.