İstanbul basınına (Vakit gazetesi) göre Lozan Barış Konferansı müzakereleri
Lausanne Peace Conference negotiations according to İstanbul media (Vakit newspaper)
  1. Tez No: 288186
  2. Yazar: HACI MEHMET KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH İLGAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Vakit Gazetesi, Lozan, Lozan Barış Konferansı, Millî Mücadele, Lozan Barış Antlaşması, Türk Delege Heyeti, TBMM, Vakit Newspaper, Lausanne, Lausanne Peace Conference, National Struggle, Lausanne Peace Treaty, Turkish Board of Delegates, TBMM
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Lozan Barış Antlaşması, 20. yüzyıl Türk tarihinin en önemli siyasi olaylarından birisidir. Bu antlaşma, Birinci Dünya Savaşı'nın devamı mahiyetindeki İstiklâl Harbi'ni nihayete erdiren ve yeni bir döneme kapı aralayan tarihî bir vesikadır. Bu tarihî vesika yeni dönemin temel yapı taşı olarak da kabul edilebilir. Bu antlaşma, aynı zamanda yeni dönemin, özgür ve bağımsız bir devlet olarak uluslararası camiada tanınmasını ve kabul edilmesini sağlamıştır.Bu çalışma, böyle önemli tarihî bir olayın öncesinde ve sonrasında, bu konu ile alakalı olarak, yaşanan gelişmeleri incelemek ve ayrıca Lozan Barış Konferansı müzakereleri sürerken dönemin gazetelerinden birisi olan Vakit gazetesinin bu sürece bakış açısını irdelemek amacıyla hazırlandı.Bu çalışmada ikinci bölüme kadar olan kısımda, Birinci Dünya Savaşı'ndan Büyük Taarruz'a kadar olan, kısaca, siyasi ve askeri gelişmelerinin yanında çalışmada ana kaynak olarak kullanılan Vakit gazetesinin tanıtımı ile Lozan Barış Konferansı'nın hazırlıkları ele alınmıştır. İkinci ve üçüncü bölümler Lozan Barış Konferansı müzakerelerinin Vakit gazetesinin bakış açısıyla değerlendirilmesini içermektedir. Dördüncü bölüm ve sonuç kısmı ise antlaşmanın imzalanması, antlaşmanın TBMM' de değerlendirilmesi ve genel bir değerlendirme şeklinde ele alınmıştır.Bu çalışmanın hazırlık aşamasında o dönemi anlatan, o döneme vurgu yapan kitap, hatırat ve makalelerin dışında ağırlıklı olarak Vakit gazetesinden yararlanıldı.
Özet (Çeviri)
Treaty of Lausanne has been most consequential political occasion for the Turkish history. The treaty, brought Turkish War of Indepedence to an end and made possible for the Turks to start a new period. This treaty would framed basic characteristics of im mediately afterward founded new Turkish Republic. İt also enabled new state to be recognized and accepted in international community.The aim of this study is to probe relevant developments took place before and after the treaty and also explicate the perspective of contemporary Vakit newspaper about the treaty process. In the first section, along with summarization of political and military developments took place between World War One and the Great Attack, there is also a presentation for basic of this thesis, Vakit newspaper, and preparations for Conference of Lausanne. Second and third sections contain evaluations made by Vaakit newspaper pertinent to negotiations of Conference of Lausanne. İn the last section, signing of treaty and its evaluation made by TBMM are assessed. Finally, in conclusion there is a general exposition for the whole process.Except of Vakit newspaper, books, memoirs and articles that highlight the period used as sources fort his study.