Politik karar alma sürecinde oylama gücü ve makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisi
Voting power in political decision making process and its impact on macroeconomic indicators
  1. Tez No: 288187
  2. Yazar: CEYHUN HAYDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Güç indeksi, Basit çoğunluk kuralı, Nitelikli çoğunluk kuralı, panel veri analizi, politik istikrarsızlık, demokrasi, oylama gücü, normalize edilmiş Banzhaf indeksi, Power Index, Simple majority rule, Qualitative majority rule, panel data analysis, political instability, democracy, voting power, normalized Banzhaf Index
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Ekonomi ve politika arasındaki ilişki kendisini en net şekilde hükümetlerin ekonomi politikalarında gösterir. Bu politikalar ve ekonomiye etkileri her zaman ekonomistlerin ve politika bilimcilerin yoğun ilgisini çekmiştir. Bu yoğun ilgi politikaları belirleyen hükümetlerin oluştuğu demokratik iklimle ekonomi arasındaki ilişkiyi ilgi çeker hale getirmiştir. Ancak demokrasi ile ekonomik değişkenler arasındaki ilişki gerek teorik gerekse uygulamalı olarak kesin bir şekilde tanımlanamadığı için, alana ilişkin araştırmalar demokratik iklimden ziyade mevcut politik sistemin istikrarı temelinde irdelenmektedir. Politik istikrarsızlık içinde öne çıkan faktörlere bağlı olarak politik istikrarsızlık göstergelerinin oluşturulması iki farklı ölçüte bağlı kalarak yapılmaktadır. Bu ölçütler meclis dışı politik istikrarsızlık ölçütü ve meclis temelli politik istikrarsızlık ölçütüdür. Politik istikrarsızlık ile ekonomik performans arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalar, özellikle ekonomik büyüme, enflasyon ve istihdam üzerinde politik istikrarın etkisinin varlığına işaret etmektedir. Bu tezin amacı politik istikrarsızlık literatüründe yer alan ampirik araştırmalardaki değişkenlere yeni bir değişken ekleyerek, makroekonomik değişkenler ile oylama gücü arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Oylama gücü, politik karar alma sürecinde iktidardaki partilerin veya muhalefetteki partilerin herhangi bir kararı almada sahip oldukları gücü ifade eder. Karar mekanizmalarında partilerin birbirine karşı sahip oldukları gücü ifade eden oylama gücü, yönetilenlerin seçimler yoluyla millet meclislerine gönderdiği politik partilerin birbirlerine göre sahip oldukları göreli güçtür. Tezimizde oylama gücünün politik istikrarsızlık değişkeni olarak kullanılabileceğini gösterdikten sonra, bu gücün 47 ülkenin 1987-2009 döneminde gerçekleşen seçim sonuçları temelinde oluşturulan Normalize Edilmiş Banzhaf İndeksi değerleri ile politik istikrarsızlık literatüründe de en çok kullanılan makroekonomik değişkenlerden enflasyon, istihdam ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Oylama gücü indeks değerlerinin makro ekonomik değişkenler üzerindeki etkisi panel veri yöntemi ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre üç ekonomik değişken (enflasyon, büyüme ve istihdam) üzerinde oylama güç değerleri etkilidir. Hem basit hem de nitelikli çoğunluk kuralı altında hükümeti kuran partinin ve koalisyonu oluşturan partilerin toplam güç indeks değerleri istatistiksel olarak büyüme ve istihdam üzerinde pozitif anlamlı bir etkiye sahipken, enflasyon üzerinde istatistiksel olarak anlamlı negatif bir etkiye sahiptir. Basit ve nitelikli çoğunluk kuralı altında ana muhalefet partilerinin oylama güç indeksi ile enflasyon arasında doğru orantılı bir etki varken, büyüme ve istihdam ile negatif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relation between economy and politics shows itself in its sharpest way in the economy politics of the governments. These policies and their impacts on economy always attracted deep interest of economists and politic scientists. This intense interest policies arouse interest to the relation between democratic climate and economy of governments which decide the policies. However not having either theorical or practical precise result between democracy and economic variables, researches consequently shifted to the stability of the present political system rather than democratic climate. Formation of indicators of the political instabilities depending upon the factors which became prominent in political instability is done by adhering to two different criteria. These criteria can be defined as instability criteria out of parliament and parliament based instability criteria. Researches between politic instability and economic performance have resulted in politic instability affected especially economic growth, inflation and employment one-to-one. The aim of this thesis is to add one more variable to the variables found in political instability literature and put forward its relation with macro-economic variables. These variables are voting power. Voting power expresses the power of opposition parties and ruling party in any decision making process. Voting power which expresses the power of the opposing voters against each other in decision mechanisms is relatively the power of political parties who were sent to the national assembly by the ruled. Another aim of the thesis is to analyse the effects of voting power on macroeconomic variables; economic growth, employment, inflation which are mostly used in instability literature and Normalized Banzhaf Index value which is formed regarding to the election results of 47 countries in the 1987-2009 period after showing that political instability variable may be used in the place of voting power. The effect of voting power index values on macroeconomic variables is tested via panel data analysis method. According to the analysis results, it is seen that voting power values are effective on all of three economic variables (inflation, growth and employment), total power index values of the coalition parties and the governing party are directly proportional with growth and employment and inversely proportional with inflation under both simple and qualitative majority rule and significant results are obtained for all the variables. While the power voting index of the main opposition parties and inflation has a directly proportional effect, it is observed that it has inversely and meaningful relation with growth and employment under the rule of qualitative majority rule.