Türkiye'de sorunlu kredilerin makroiktisadi ve bankacılık sektörüne özgü belirleyicileri
Macroeconomic and banking sector-specific determinants of non-problem loans in Turkey
- Tez No: 837164
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Takipteki krediler, Türkiye`de sorunlu kredileri, Türkiye`de bankacılık, COVID-19 sürecinde takipteki krediler, Non-performing loans, Turkey loans, Turkey banking, COVID-19 non-performing loans
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bankacılık sektöründe istikrarın sürdürülebilirliği makroekonomi açısından büyük önem taşımaktadır. Son 30 yılda dünyanın farklı ülkelerinde niteliksiz kredilerin gelişmesinin sonuçları, etkileri uzun süre devam eden küresel ve bölgesel krizlere neden olmuştur. Türkiye, bankacılık sektörü açısından dinamik ve gelişen bir yapıya sahip bir ekonomi olmasına rağmen, niteliksiz kredilerin bankacılık sektörü için tehdit oluşturduğu ekonomilerden biridir. Çalışmamızda Türkiye'de takipteki alacakların temel belirleyicileri ARDL Sınır Testi yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Bu kapsamda, takipteki kredilerin toplam kredilere oranını etkileyen bankacılık sektörüne özgü makroekonomik değişkenler ele alınmaktadır. Çalışmanın temel amacı, COVID- 19 döneminin ampirik literatürdeki niteliksiz krediler üzerindeki olumsuz etkilerini dikkate alacak bir model geliştirmektir. Elde edilen bulguların çoğu, bugüne kadar yapılan çalışmalarla aynı doğrultudadır.
Özet (Çeviri)
Sustainability of stability in the banking sector is of great importance in terms of macroeconomics. The results of the development of unqualified loans in different countries of the world in the last 30 years caused global and regional crises, the effects of which continued for a long time. Although Turkey is an economy with a dynamic and developing structure in terms of the banking sector, it is one of the economies where unqualified loans pose a threat to the banking sector. In our study, the main determinants of non-performing loans in Turkey were analyzed with the ARDL Boundary Test approach. In this context, macroeconomic variables specific to the banking sector that affect the ratio of non-performing loans to total loans are discussed. The main purpose of the study is to develop a model that will take into account the negative effects of the COVID-19 period in the empirical literature on unqualified loans. Most of the findings obtained are in the same direction as the studies done so far.