Güneydoğu Anadolu Projesi'nin devlet ile bölge halkı arasındaki güvenin tesisine katkıları
The contributions of Southeast Anatolia Project on building up trust between state and the people of the region
  1. Tez No: 288193
  2. Yazar: AHMET GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Güvensizlik, Bölgesel Eşitsizlik, Güneydoğu Anadolu Projesi, Güvenlik, Devlet-Bölge Halkı (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Halkı), Confidence, Nonconfidence, The SouthEastern Anatolia Project, Security, The State-People of Region (People of Southeastern Anatolia Region)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bölgesel kalkınma açısından dünyada önemli bir örnek teşkil eden Güneydoğu Anadolu Projesi, bölgenin ekonomik, sosyal, politik, eğitimsel, tarımsal ve endüstriyel olarak gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. Bunun yanı sıra Türkiye'de var olan bölgesel eşitsizliği ortadan kaldırmak amacıyla uyumu yakalamak ve bu uyumun oluşması için devlet ve bölge halkı arasında güven alışverişini sağlama noktasında önemli bir projedir.İlk zamanlar bir sulama ve hidroelektrik santrali projesi olarak başlatılan Güneydoğu Anadolu Projesi, daha sonraki yıllarda GAP Master Planı ile beraber temel stratejileri içine `sürdürülebilir insani kalkınma felsefesini' dâhil ederek projenin sosyal yönüne vurgu yapmıştır. Projenin başlatılması önüne geçilemeyen göç oranlarının azalmasında önemli bir etki sağlamıştır.Devlet ve bölge halkı arasındaki güven, proje başlatılmadan önceki yıllara kadar çeşitli olaylar ve sebepler yüzünden sarsılmış durumdaydı. Güvenin sarsılmasında devletin etkisi olduğu kadar iç ve dış kaynakların etkisinin olduğu gözden kaçmamalıdır. Devlet, Güneydoğu Anadolu Projesi ile birlikte sarsılan güveni tekrar kazanma çabası içine girmiştir. Çalışmada bu güven alışverişinin sağlanmasında Güneydoğu Anadolu Projesinin etkisi ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
The South-Eastern Anatolia Project, which serves as an important example of regional development in the world, has mainly contributed to the economical, social, political, educational, agricultural and industrial development of the region. In addition to this, it is a significant project to obtain the harmony, aiming to eliminate the regional inequality, and to exchange the confidence between the state and the people of the region so as to create this harmony.The South-eastern Project which was firstly started as an irrigation and hydroelectric power plant emphasized the social side of the project by including ?the philosophy of sustainable humane improvement? into the leading strategies with the South-eastern Anatolia Project (SEAP) Plan in later years. The beginning of the Project led to decline in the rates of unhindered emigration.The confidence between the state and the people of the region had been shaken by the varied events and reasons before the project was started. It mustn?t be overlooked that internal and external sources have impact on the shaken confidence as well as the state. The state endeavoured to regain the confidence with the South-eastern Project. In this study suggest the importance of the South-eastern Project in obtaining the confidence exchange.