Kadın moda dergilerinde sayfa tasarımı öğeleri: Cosmopolitan ve Süper dergilerinin içerik analizi
Woman? s fashion magazines page design elements: The content analysis of magazines Cosmopolitan and Super
- Tez No: 288212
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sayfa Tasarımı, Kadın Moda Dergileri, Masaüstü Yayıncılık, Modernleşme ve Kadın, Taslaklama, Page Design, Women Fashion Magazines, Desktop Publishing, Modernization and Women, Schema
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de farklı okuyucu kitlelerine seslenen aylık veya haftalık olarak basılan dergiler yayınlanmaktadır. Yeterince ilgi görmemesinin sebebi, Türkiye'de okuma oranının düşük olmasıdır. Dergiler zengin görsel dili, yeni baskı süresinin genellikle aylık periyotlarda olması ve ilgi çekici konularıyla satışa sunulmasının yanı sıra hedef kitlelerini tam olarak tanımayan dergi yayıncıları dolayısıyla dergi satışları beklenenin altında olmaktadır.Dergi yayıncılığındaki hızlı ve çarpıcı gelişmelere bağlı olarak, sayfa tasarımında son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Özellikle geniş ve farklı demografik özelliklere sahip hedef kitlelere hitap eden dergi yayıncılığı tasarım ve teknolojik gelişmelerle daha da hız kazanmıştır. Farklı segmantlarda bile olsa dergi tasarımcıları için tasarımda rekabet bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu değişimlere bağlı olarak ister aynı segmantta ister farklı segmantta olsun sayfa tasarımlarında estetik tasarımların oluşturduğu çeşitlilik bir tasarım şablonu meydana getirmektedir. Tasarımlarıyla öne çıkan ve kendi sektöründeki dergilere öncülük eden kadın moda dergileri estetik açıdan etkili bir sayfa tasarımına sahip olması hedef kitlenin tercihlerini de değiştirebilmektedir.Bu çalışmada; kadın moda dergilerinde sayfa tasarımının içerik analizi belirlenmek üzere aynı segmantta faaliyet gösteren en çok satan ve en az satan dergiler belirlenerek tasarım öğeleri grafik tasarım ve sayfa tasarımının ilke ve elemanlarına göre incelenerek değerlendirilmiştir. Bu kapsamda çalışmanın ilk iki bölümünde sayfa tasarımı, sayfa tasarımın tarihsel gelişimi, sayfa tasarımının görsel, tipografik, genel ilkeleri ile ilgili kavramlar geniş bir şekilde açıklanmış, literatüre uygun olarak bir alt yapı kurulmuştur. Daha sonra Türkiye' de kadın moda dergileri sektöründe en çok satan ve en az satan dergiler olan ? Cosmopolitan? ve ?Süper? dergileri elde edilen veriler çerçevesinde sayfa tasarımının tasarım kriterleri doğrultusunda analiz yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, as throughout the world in in Turkey, addressing the different communities of readers published in magazines published monthly or weekly basis. Magazines, newspapers in in Turkey in the world as examples of different people read less. Enough reason for esteem attention, Turkey is the low rate of reading. Magazines rich visual language, often monthly periods, the duration of the new edition to be sold and the submission of interesting issues, as well as magazine publishers know their audiences exactly is therefore lower than expected sales of magazines.Magazine publishing and the dramatic improvements in speed, depending on the page tasarımınında have been important developments in recent years. Especially appealing to large audiences and have different demographic characteristics of design and technological developments in magazine publishing has accelerated even more. Segmantlarda design competition for designers, even if a different magazine has become a necessity. This changes depending on whether the same or different segmantta segmantta variety of designs to get the page design aesthetics constituted a design template. Outstanding design and its industry-leading women's fashion magazines magazines aesthetic preferences of the target audience in an effective page design that can change.In this study, content analysis of women's fashion magazines page design to be designated in the same segmantta operating in the best-selling magazines and selling the least graphic design and page design elements are determined according to design principles and elements examined and assessed. In this context, the first two parts of the page design of the study, the historical development of page design, page design, visual, typographic, a wide range of concepts related to the general principles described in the literature in accordance with an established infrastructure. Then, in Turkey's best-selling women's fashion magazines, industry magazines and selling the least, the“Cosmopolitan”and“Super”magazines in textile design, page design within the framework of the data obtained by analysis according to the criteria are interpreted.