Kariyer geliştirme ve planlaması uygulamalarının analizi ve Kütahya ilinde bir uygulama
The analysis of the career developing and planing applications and an application from Kütahya city
- Tez No: 288213
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Geliştirme, Kariyer Yönetimi ve Kariyer Planlama, Career, Career Development, Career Administration and Career Planning
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüzde çalışma hayatında sıkça kullanılan kavramların başında kariyer gelmektedir. Kariyer, bireyin iş hayatı boyunca yer aldığı basamaksal mevkiler ve yaptığı işleri, bulunduğu konumla ilgili tutum ve davranışlarını kapsayan bir süreçtir. Kariyer çalışanın ve örgütün ortak sorumluluğunda gelişen bir kavramdır.Çalışanların örgütte sürekliliğini sağlayan ve onları motive eden bazı etkenler yer almaktadır. Bu etkenlerden bir tanesi de iş görenlere yönelik yürütülen kariyer uygulamalarıdır. Günümüzde kariyer uygulamaları çalışanlar için olmazsa olmaz bir kavram olma niteliği taşımaktadır. Bundan dolayı kariyer hem işletme dilinde hem de işletmeler arasında önemli bir kavram olarak yerini almıştır. Örgütlerin çalışanlarına uygulamış oldukları kariyer uygulamaları kariyer geliştirme, kariyer planlama ve kariyer yönetimi başlıkları altında toplanmaktadır. Örgüt kültürü ve çalışma istekleri doğrultusunda günün şartlarına göre bu uygulamaları firmalar bünyesinde toplayarak geleceğine yön vermeye çalışmaktadır.Sanayi toplumunda örgütlerde işgücünün özelliğinde fiziksel kapasite ön plandayken, bilgi toplumuna geçişle birlikte daha çok çalışanların bilgi ve becerileri ön plana çıkmış ve kariyer geliştirme faaliyetleri hem bireyler hem de örgütler için son derece önem kazanmıştır.Bu çalışmada; Kariyer, Kariyer Geliştirme, Kariyer Yönetimi ve Kariyer Planlama kavramlarının analizi yapılarak, Kütahya merkez ve Kütahya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli işletmelerde kariyer planlama ve kariyer geliştirme ile ilgili faaliyetler araştırılarak ne derece uygulanabildiği ortaya konulmuştur.Birinci bölümde kariyer ve kariyer ile ilgili kavramların genel olarak değerlendirilmesine yer verilmiştir.İkinci bölümde kariyer planlaması, kariyer geliştirmesi ve kariyer yönetiminin analizi yapılarak gerekli tanımlamalar yapılmıştır.Üçüncü ve son bölümde, kariyer geliştirmesi ve planlamasının örgütsel ve bireysel yararları: Kütahya ilindeki şirket yöneticilerine yönelik bir uygulama araştırmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Career, one of the words used frequently in working life nowadays, is a process consisting individual?s occupational progress and works, behaviors and attitudes related with his/her postition. Career is a concept developing in the mutual responsibility and organization.There are some factors that motivate the employees and secure the permanance of them. One of these factors is the decision that the company takes regarding with the employee ? oriented career strategies. Recently; the career strategies has become a sine qua noon for the employees. For this reason, career becomes an important concept for both the business and the companies. The career strategies that the companies perform for their employees can be classified into three parts. These parts are; Career Development, career Planning and career Manegement. According to organisation culture and the desires of the employee, every company tries to conduct these strategies adapting the conditions of the present day.Whereas physical capacity is vital in workforce in ındustrial society, knowledge and capability of workforce has gained an importance in information society, thus career development activities has gained a lot importance for both individuals and organizations.In this work; career, career developing, career administration and career planning subjects are analised and some mid and large sized enterprises investigated about career planning and career development operations and related activites, in Kutahya and Kutahya Organized Industrial Zone.Chapter one there is some evaluations about career and related concepts.Chapter two career planning, career development, and career administration are analised and some necessery definations are defined.Chapter three personal and organizational utilities of career developmenr and career planning: There is an aplication investigation with corporate fiduciary from Kutahya.