Türk tarihinde Maniheizm (VIII.- XIII. yüzyıllar)
Manichaeism in Turkish history (centuries VIII-XIII)
  1. Tez No: 288223
  2. Yazar: SELİM KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAR OCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Maniheizm, Türkler, Uygurlar, Bögü Kagan, Alevi-Bektaşi, Senkretizm
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez öncelikle, Türk tarihinde Mani dininin yerinin ne olduğu sorusuna yanıt aramayı hedeflemektedir. Bunu yaparken de ayrıca, Türklerin Maniheizm'i nasıl ve hangi kanallar vasıtasıyla tanıdıklarının, bu dinin onların arasında ne şekillerde yayıldığının tarihsel serüvenini takip etmeye çalışmaktadır. Yine kültür tarihimizde Maniheist düşünüşün bıraktığı miras ile bunun günümüze uzanan yansımalarının neler olabileceği sorunsalına varıncaya kadar bir dizi meselenin de problematik bir konu olarak izini sürmeyi denemektedir.Tez çalışması giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bahsi, konunun mahiyeti ve sınırları, araştırmanın önemi ve amacı, takip edilen yöntem ile literatür değerlendirmesi hususlarına ayrılmıştır. Tezin ilk bölümünde, din kurucusu Mani'nin hayatı ve öğretisi konusu işlenmiştir. İkinci bölümde, Türkler arasında Mani dininin kabulü ve yayılışının tarihsel süreci incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, Türk kültüründe Maniheizm'in yeri meselesi, Orta Asya mirası ve Anadolu popüler dindarlığındaki yansımaları bağlamında ve bir yaklaşım denemesi olarak ele alınmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is primarily aimed at looking for the answer to the question of the place of Manichaeism in Turkish history. While doing this, it also tries to search for the venture that how and with which channels Turks knew Manichaeism and in what ways this religion expanded among them. Again as a problematic approach essay, it tries to trace a series of issues ranging to the heritage left by Manichaeist thought in our cultural history and problematic of what reflections of Manichaeist thought on today.The thesis consists of introduction and three chapters. Subject of the introduction is alloted for the issues of importance and aim of the subject, the method followed and criticsm of the literature used in the study. In the first chapter of the thesis, the life of Mani, the founder of the religion, and his doctrine is discussed. In the second chapter, historical process of adoption and expanding of Manichaeism among Turks is tried to be analyzed. In the third and the last chapter, issue of the place of Manichaeism in Turkish culture is tried to be considered in the context of its reflections to Middle East heritage and Anatolia's folk piety.Key words : Religion, Manichaeism, Turks, Uighurs, Bügü Khan, Alevi-Bektashi, Syncretism