Psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The research of exhaustion level of the guidance counselors according to the same various factors
  1. Tez No: 288265
  2. Yazar: İSMAİL SEÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışman, tükenmişlik, Psychological consultant, burnout
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma, Erzurum İl merkezi ve ilçelerinde görev yapan 147 Psikolojik danışman üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerine ilişkin bilgiler aşağıda belirtildiği gibidir.Doğum yeri, Görev yapılan okulun niteliği, üstlerinden takdir görme, okul Yöneticileri ile işbirliği yapabilme ve medeni durum değişkenleri açısından duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı hissi alt boyutlarında anlamlı olarak bir farklılaşma bulunamamıştır. Cinsiyet ve görev yapılan okul türü değişkeni açısından duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı hissi alt boyutlarında anlamlı bir fark olmadığı ancak, okul ortamından memnuniyet duyma ile tükenmişlik arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir.. Yaş değişkeni açısından duygusal tükenmişlik ve düşük kişisel başarı hissi alt boyutlarında anlamlı bir farklılaşma olmadığı, duyarsızlaşma alt boyutunda ise anlamlı bir farklılaşma olduğu ve en yüksek duyarsızlaşmayı ?21-30? yaş grubundaki psikolojik danışmanların yaşadığı tespit edilmiştir. Mesleki kıdem değişkeni açısından ise duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma alt boyutlarında anlamlı bir farklılaşma olmadığı, düşük kişisel başarı hissi alt boyutunda ise anlamlı bir farklılaşma olduğu ve ?0-1 yıllık? mesleki kıdeme sahip psikolojik danışmanların en yüksek düzeyde tükenmişlik yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the psychological counselors, burnout levels in terms of different variables. Research, working in the districts of Erzurum province center and was carried out on 147 psychological consultant. The data were collected as the Maslach Burnout Inventory and a Personal Information Form. Information on levels of burnout according to the results of psychological counselors are as follows.Place of birth, the nature of the task of the school, the seniors appreciate the vision, able to cooperate with school managers in the variables of marital status and emotional exhaustion, depersonalization and low sense of personal accomplishment subscales were significantly difference was found. Gender and task in terms of type of school variable, emotional exhaustion, depersonalization and low sense of personal accomplishment subscales is not a significant difference, however, a significant difference between the school environment, satisfaction and burnout was found to be hearing .. Age variable in terms of a sense of emotional exhaustion and low personal accomplishment subscales is not a significant difference, depersonalization is a significant difference in the size and the highest insensitivity“21-30”age group of experienced counselors have been identified. In terms of emotional exhaustion and depersonalization and professional seniority variable size is not a significant difference, a sense of low personal accomplishment subscale was a significant difference in the“0-1 years”at the highest level of burnout experienced counselors with professional seniority has been determined.