Giyim kuşam ve kültür incelemeleri üzerine Türk romanı (1870-1940)
Turkish novel (1870-1940) upon clothing and culture studies
- Tez No: 288298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. DİLEK YALÇIN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Giyim kuşam, Moda, Tanzimat, Servet-i Fünûn, Alafranga, Türk romanı, Clothing, Fashion, Tanzimat, Servet-i Fünûn, a la française, Turkish novel
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Giyim Kuşam ve Kültür İncelemeleri Üzerine Türk Romanı (1870-1940) isimli tezimiz, kültür çalışmaları yönteminden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Bu tez çalışmasındaki amacımız, maddi kültür unsuru olan giyim kuşamın Tanzimat (1839-1908), Meşrutiyet (1908-1919), Milli Mücadele (1919-1923) ve Atatürk devri (1923-1938) içerisinde yazılmış ve edebiyat tarihimiz açısından önem teşkil eden romanlara nasıl yansıdığını tespit etmektir. Ayrıca bu çalışmayla, kurgulanmış metinler üzerinden kadın ve erkek giyimi, giyim kuşamda yaşanan değişim/dönüşüm/modernleşme aşamaları ve giyim kuşamın bir simge değer olarak kullanılması detaylarıyla incelenerek değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerde toplumsal yapının, yaşam biçiminin, ekonomik düzeyin, yaş ve cinsiyetin, mesleğin, dinin, estetik değerlerin ve modanın kadın ve erkek giyimine olan etkisi de vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis named ?Turkish Novel (1870-1940) Upon Clothing and Culture Studies? is constituted by setting forth from the method of culture studies. The aim of the study is to determine how the clothing as cultural material element is reflected in novels written within the periods of Tanzimat (1839-1908), Mesrutiyet (1908-1919), Turkish National Struggle (1919-1923) and Atatürk (1923-1938) and having importance in our literal history. Furthermore, in this study, female and male clothing, alteration /transformation /modernization of clothing and use of clothing as symbolic value are evaluated in detail by the constructed texts. In the evaluations, the effect of social structure, life style, economical level, age and gender, profession, religion, aesthetic, values, and fashion on female and male clothing are tried to emphasize.