Örgütsel değişim ve yenilikçilik: Bir özel okul örneği
Organizational change and innovation: The case of a private school
  1. Tez No: 288327
  2. Yazar: ESRA ASLANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FIKIRKOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Yenilikçilik, Eğitim Sektörü, Örgütsel Değişim ve Yenilikçilik İlişkisi, Organizational Change, Innovation, Education Sector, The Relationship Between Organizational Change and Innovation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada bir yönetsel kavram olarak ortaya çıkan“değişim”ve“yenilikçilik”kavramları ve bu kavramların bazı boyutları üzerinde durulmaktadır. Örgütsel değişim ve yenilikçilik kavramları gerek kamusal gerek ekonomik amaçlı kurumlarda giderek daha çok dikkat çeken kavramlar olmaktadır; ancak göz önünde bulundurulması gereken nokta, bu iki kavramın sık sık birbirine karıştırılması ve birbirinin yerine kullanılıyor olmasıdır.Günümüzde yaşamın her alanında hissedilen değişim ve yenilenme olgusu, oldukça zorlu ve karmaşık, sıkı çalışma ve işbirliği gerektiren bir süreçtir. Özellikle girdisi ve çıktısı ?insan? olan eğitim örgütlerinde günümüz koşullarında ihtiyaca yanıt verebilen insanı yetiştirebilmek açısından sürekli değişimin ve yenileşmenin hayata geçirilebilmesi daha büyük önem arz etmektedir. Pek çok örgüt bu zorlu süreçte asıl odaklanılması gereken unsuru, yani ?insanı? göz ardı ettiği için başarısız olmaktadır.Çalışmamızda örgütsel değişim ve yenilikçilik kavramları bir özel okulda çalışan öğretmenler ölçeğinde incelenmiş ve elde edilen bulgular analiz edilmiştir. Özellikle ülkemizde örgütsel değişim ve yenilikçilik kavramlarını birlikte ele alan çalışmaların çok nadiren gerçekleştirilmiş olması, bu çalışmayı daha dikkate değer hale getirmektedir.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde örgütsel değişim kavramı üzerinde durulmuştur. Yenilikçilik kavramı ikinci bölümün konusunu oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde bir özel okulda görev yapan öğretmenler ile yapılan uygulamaya ve bu uygulamanın bulgu ve sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of ?change? and ?innovation?, which have appeared as administrative concepts and some dimensions of them are being discussed. The concepts of organizational change and innovation attract the interest at both public and private, economic purposed institutions day by day; but the point to be considered is that, both of the concepts are confused and also used instead of each other frequently.The fact of change and renovation that is felt in every aspect of life, is a formidable and complicated process which requires hard work and collaboration. Especially, in educational organizations in which the input and output is ?human?, implementation of continuous change and innovation has attained utmost importance for educating people who can respond to the needs of today?s conditions. Many organizations have been unsuccessful in this formidable process since they ignore the element that has to be essentially focused, namely the ?human?.In our study, the concepts of organizational change and innovation have been examined within the scale of the teachers of a private school and the achieved findings have been analyzed. The fact that studies which discuss the concepts of organizational change and innovation together have rarely been made especially in our country, makes this study more noteworthy.Our study is formed of three parts: In the first section the concept of organizational change is discussed. The innovation concept constitutes the subject of the second section. In the third section, an application performed on teachers working in a private school and the findings and conclusions of this application found place.