Hodgkin lenfomada klinikopatolojik değerlendirme
Hodgkin lenfomada klinikopatolojik değerlendirme
- Tez No: 288438
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, tedavi, prognoz, Hodgkin?s lymphoma, treat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı'nda izlenen Hodgkin lenfoma (HL)'lı hastaların klinikopatolojik özelliklerini, prognostik faktörleri değerlendirilmeyi amaçladık.Gereç ve yöntem: Çalışmaya dahil edilen toplam 90 HL'lı hastanın (%43,3'ü erkek ve %56,7 kadın) kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların ortalama yaşı 43,53 idi. En sık izlenen histolojik alt tip, nodüler sklerozan HL idi (%60). Hastaların %54,4'ü tanı anında erken evreli (I ve II) idi. Hastaların %58,9'unda ?B? semptomları ve %17,8'inde ekstranodal tutulum izlendi. Bulky hastalık ise olguların %27,8.inde gözlendi. Tanı anında hastaların %93,4'ünün performans skoru ECOG 0 veya 1 idi. Ortalama eritrosit sedimantasyon hızı 56,8 mm/saat ve serum LDH düzeyi 315 U/L idi. Hastaların %63,3'ü radyoterapi aldı. Çalışmada yer alan hastalarda en sık kullanılan kemoterapi rejimi %98,9 ile ABVD protokolü idi. Olguların %26,6'üsında izlem süresince relaps geliştiği görüldü. Takipleri süresince 15(%17,7) hastaya yüksek doz kemoterapi sonrası otolog hematopoetik kök hücre nakli uygulandı. Çalışmada yer alan tüm HL olgularında 60 aylık genel sağkalım ve relapsız sağ kalım oranları sırasıyla %87,8 ve %80 bulundu. Genel sağkalım ve relapsız sağkalım oranları evre I hastalık için %91,7 ve %83,3 bulunurken evre IV hastalık için genel sağkalım ve relapsız sağ kalım oranları %68,4 olarak bulundu. Tüm hastalar için yapılan analizde evre, ?B? semptomu varlığı, ESH, serum LDH düzeyi, IPS skoru sağkalım üzerine etkili faktörler olarak bulundu. Tek değişkenli analiz sonuçlarında prognostik önemi olan bu faktörler çok değişkenli analiz metotları ile yeniden değerlendirilmesi sonucunda da sağkalım açısından bağımsız birer olumsuz prognostik faktör olarak önemlerini korudular.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In the present study, we aimed to evaluate clinicopathologic features and prognostic factors of Hodgkin Lymphoma patients followed in Dokuz Eylul University Haemotology Department.Material Method: 90 Hodgkin?s Lyphoma (HL) patients (43.3 % men and 56.7 % women) were retrospectively evaluated in our study. Mean age of the patients was 43.5. Nodular sclerosing HL is the most prominent histologic subtype (60%). 54.5% of the patients were early grade HL (Grade I and II). B symptoms and extranodal involvement were present 58.9% and 17.8% of the patients respectively. Bulky disease was present 27.8% of cases. Performance score of the 93.4% patients were ECOG 0 or 1. Mean ertyrocyte sedimentation rate was 56.8 mm/hour and Lactate Dehyrdogenase level was 315 U/L. 63.3% of the patients was taken radiotherapy. The most used chemotherapy protocol administered to study patients was ABVD. Relapse was occurred in 26.6% of the cases during the follow-up. 15 (17.7%) of the patients had autologous hematopoietic stem cell transplantation after high dose chemotherapy. The 60-month overall survival and relapse free survival rates of the all HL patients were 87.8% and 80.0% respectively. Overall survival and relapse free survival rates were 91.7% and 83.3% respectively for Grade I disease and 68.4 and 68,4 for Grade IV disease. All the patients were analysed and B symptoms, ESR, serum LDH level and IPS score were found affective factors on survival. Factors that have prognostic significance on monovarient analysis results, also pound to be an independent negative prognostic factor on survival, when re-evaluated with multivariant analysis methods.