Determination of selenum in biological fluids and tissues in healthy and diseased children by hydride generation atomic absorption spectrometry
Hidrur oluşturmalı atomik absorpsiyon spektrometri yöntemi ile hastalıklı çalışanların biyolojik sıvı ve dokularına selenyum tayinleri
  1. Tez No: 9651
  2. Yazar: NİZAM AHMAD DİAB
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Selenium Determination, Hydride Generation Atomic Absorption Spectrometry, Biological Fluids and Tissues, Hodgkin Disease, Burkit Disease. iv
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET HİDRUR OLUŞTURMALI ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİ YÖNTEMİ İLE HASTALIKLI VE SA?LIKLI ÇALIŞANLARIN BİYOLOJİK SIVI VE DOKULARINDA SELENYUM TAYİNLERİ DIAB, Nizam Fen ve Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Doç. Dr. İnci GÖKMEN Yardımcı Danışman : Prof.Dr.O -Yavuz ATAMAN Haziran 1990, 67 sayfa Plazma, eritosit, idrar ve saç örneklerindeki selenyum deriş imleri, örnekler, nitrik, sulfirik ve perklorik asit karışımı ile özümlendikten sonra, hidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon spektrometresi, HOAAS, ile tayin edildi. Kan örnekleri aç karna, saç örnekleri başın arka tarafından toplanıldı. HOAAS 'in duyurlılığına, bu duyurlılığı etkileyen hidroklorik asit derişimi, sodyum borohidrur derişimi ve hacmi, taşıyıcı gazın akış hızı ve örnek hacminin optimize edilmesi ile erişildi Plazma, eritrosit ve saç selenyum deriş imlerinin yaşa bağlı olarak değiştiği gözlendi. Bebeklerin (1 ay- 12 aylık) plazma ve eritrosit selenyum deriş imlerinin yeni doğmuş (birkaç günlük) çocukların ve gençlerin selenyumderiş imlerinden anlamlı olarak düşük bulundu. Aynı çocukların plazma ve eritrosit selenyum deriş imleri arasında iyi bir korrelasyon bulundu. Aynı zamanda kan selenyum deriş imleri ve şaç selenyum deriş imleri arasında da iyi bir korrelasyon bulundu. Hodgkinli çocukların plazma ve eritrosit selenyum deriş imleri ayni yaştaki sağlıklı kontrol çocukların selenyum der iş imler inden anlamlı olarak düşük bulundu. Eskiden Hodgin geçirip iyileşen çocukların plazma ve eritrosit selenyum derişimleri, sağlıklı -kontrol çocukların selenyum deriş imlerinden anlamlı olarak düşük bulundu. Buna ek olarak idrardaki ortalama selenyum derişimi Hodgkin hastalığı olan Çocuklarda, aynı yaş gurubu sağlıklı -kontrol çocuklarına göre anlamlı olarak daha düşüktür. Burkitli çocukların plazma ve eritrosit selenyum derişimleri aynı yaşlardaki sağlıklı -kontrol çocukların selenyum deriş imlerden anlamlı olarak düşük bulundu. Anahtar kelimeler : Selenyum Tayini, Hidrur Oluşturmalı Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Biylojik Sıvı ve Dokular, Hodgkin Hastalığı, Burkit Hastalığı. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SELENIUM IN BIOLOGICAL FLUIDS AND TISSUES IN HEALTHY AND DISEASED CHILDREN BY HYDRIDE GENERATION ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY DIAB, Nizam Faculty of Arts and Science, Department of Chemistry M.Sc. Thesis Supervisor : Assoc. Prof.Dr.İnci GÖKMEN Co-Supervisor : Prof.Dr.O.Yavuz ATAMAN June,1990, 67 pages Selenium concentrations were determined in plasma, erythrocytes, urine and hair, by using hydride generation atomic absorption spectrometry (HGAAS), followed by sample digestion with a mixture of nitric, sulfuric and perchloric acids. All of blood samples were fasting bloods, and hair samples were collected from the back of head. The sensitivity of HGAAS was achieved by optimization of some parameters that affect sensitivity like hydrochloric acid concentration, sodiumborohydrate(III) concentration and volume, the flow rate of the carrier gas and the sample volume. iiiThe selenium concentrations in plasma, erythrocytes and hair, were observed to be age dependant. Both, plasma and erythrocytes selenium concentrations in young infants (1 month- 12months) are significantly lower than newborns (few days), and significantly lower than children and adolescences. A good correlation is found between plasma and erythrocytes selenium concentration of the same subjects. Also a good correlation is found between blood selenium concentrations and hair selenium concentrations. Selenium concentrations in both, plasma and erythrocytes in Hodgkin diseased children are found significantly lower than healthy-controlchildren of similar age. Selenium concentrations in both, plasma and erythrocytes of old remission- Hodgkin- diseased children are found lower than healthy-control children of a similar ages. Also average urine selenium concentration in Hodgkin "s-diseased children was significantly lower than healthy-control children of similar age. Also plasma and erythrocytes selenium concentrations in Bur kit disease children were found lower than those of similar ages of healthy-control children. S e\ ew\l f-\ c Co J«- U o £ - 01. o I