Laringofaringeal reflüye bağlı disfoni tedavisinde ses terapisi etkililiğinin incelenmesi
The efficiency of the voice therapy in the management of laryngopharyngeal reflux associated dysphonia
- Tez No: 288472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Kulak Burun ve Boğaz, Linguistics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Laringofaringeal Reflü, Kas Gerilim Disfonisi, Ses Terapisi, Akustik Analiz, Laryngopharyngeal Reflux, Muscle Tension Dysphonia, Voice Therapy, Acoustical Analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı, laringofaringeal reflüye (LFR) bağlı kas gerilim disfonisi (KGD) olan hastaların tedavisinde ses terapisinin etkililiğini incelemektir.Araştırma, ön test - son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeline göre desenlenmiştir. Katılımcılar, ses kısıklığı şikayeti ile Yeditepe Üniversitesi Hastanesi KBB Polikliniğine başvuran, LFR'ye bağlı KGD tanısı almış, 18-57 yaş arası 20 hastadan oluşmaktadır. Hem deney hem kontrol grubundaki hastalar 6 hafta süreli medikal tedavi görmüşlerdir. Daha sonra deney grubundaki hastalara 6 seans süreli ses terapisi uygulanırken, kontrol grubundaki hastalar izlemeye alınmıştır. Her iki grupta uygulamaların öncesi ve sonrasında, MDVP akustik analiz programında şiddet değişimi (vAm) ve yumuşak fonasyon indeksi (SPI) parametreleri incelenmiştir.Sonuç olarak, iki grupta da medikal tedavi sonrasında seçilen parametrelerdeki farklılık anlamlı düzeyde bulunmuş; ancak gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel açıdan farklılık bulunmamıştır. Deney grubunda ses terapisi öncesi ve sonrası grup içi karşılaştırmalarda her iki parametrede anlamlı düzeyde düzelme saptanmıştır. Kontrol grubunda izleme öncesi ve sonrası grup içi karşılaştırmalarda her iki parametrede anlamlı düzeyde bozulma saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada ise iki grup arasında terapi ve izleme süreçleri arasındaki farklılık her iki parametrede de anlamlı düzeydedir.Araştırmadan elde edilen bulgular, LFR'ye bağlı KGD'nin tedavisinde ses terapisinin etkili olduğunu ve medikal tedaviye ek olarak kullanılması gerektiği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the efficiency of voice therapy in laryngopharyngeal reflux (LPR) associated muscle tension dysphonia (MTD).The research has designed in pre-test post-test experimental controlled-group model. 20 patients whose ages between 18-57 and who applied to Yeditepe University Hospital ENT clinic with dysphonia problem have been included in the study. All patients have been diagnosed as LPR-associated muscle tension dysphonia.Patients in both voice therapy and control group were given medical treatment. After medical treatment, therapy group were given voice therapy whereas the control group had no treatment or therapy during a-six-week period. Amplitude Variation (vAm) and Soft Phonation Index (SPI) parameters were observed on MDVP acoustic analyses program before and after the medical and therapy managements in both two groups.As a result, the difference in both parameters pre test-post test medical treatment is found significant, yet in between-group comparison there was found no difference statistically. In within-group comparison, both parameters were found significant statistically in pre test- post test voice therapy in the therapy group. Within-group comparison in control group it was observed that two parameters had increased without any management. Between-group comparison also showed that the difference between voice therapy group and control group period was statistically significant in both parameters.Based on the results of this study it is important to say that voice therapy is an effective method in the treatment of MTD associated with LPR and it must be used in addition to medical treatment.