Farklı maksillo-mandibular ilişkilerde hyoid kemik konumunun incelenmesi
The evaluation of hyoid bone position in different maxillo-mandibular relationships
  1. Tez No: 123830
  2. Yazar: ÖZGÜR SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL KÖKLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyoid kemik, larengofarengeal havayolu, maksillo- mandibular ilişki, orofarengeal açıklık, yutkunma fonksiyonu, Deglutition, hyoid bone, laryngopharyngeal airway, maxillo- mandibular relationship, oropharyngeal space
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 8106
Özet
98 ÖZET Farklı Maksillo-Mandibular İlişkilerde Hyoid Kemik Konumunun İncelenmesi Çalışmamızda hyoid kemiğin, farklı maksillo-mandibular yapılarla larengo- farengeal hava yolunu koruyabilmek için ortalama stabil bir konumda bulunmasını sağlayacak ilişkiler içinde olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmamızın materyalini Ankara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı arşivinde mevcut, 19-29 yaşları arasındaki 93 diş hekimliği öğrencisinin doğal baş ve boyun postüründe alınan lateral sefalometrik filmleri oluşturmaktadır. Bu grubun oluşturulmasında malokluzyon ve iskelet yapı dikkate alınmamıştır. Bireylerin hiçbiri ortodontik tedavi görmemiştir ve diş eksiklikleri yoktur. Bireyler dört kafa tipini de temsil etmektedir. Arşivden film seçiminde yumuşak damağın ters V şeklinde yutkunma pozisyonunu belirten görüntüsünün olmamasına dikkat edilmiştir. Kraniyofasiyal yapı ve kafa tabanına ait ölçümlerle hyoid kemik konumuna ait ölçümler arasındaki ilişkiler“Korelasyon Analizi”ile değerlendirilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre; 1. Hyoid kemiğin yutkunma sırasında senkronize çalışan kasların yapışma yerlerine göre sagital yöndeki konumu; çok farklı kraniyofasiyal özellik ve maksillo-mandibular ilişki gösteren bireylerde bile çok büyük değişkenlik göstermemektedir. 2. Hyoid kemiğin çene ucuna uzaklığı sagital yöndeki maksillo-mandibular yapı ile belli bir ilişki içinde değiştiği için bireylerde RGn-Hy : Hy-Ma oranı birbirine benzer değerlere ulaşmaktadır. 3. Hyoid kemiğin çene ucuna uzaklığı mandibulanın postürdeki sagital konumu ve sagital yöndeki maksillo-mandibular ilişki ile etkilenmektedir. 4. Mandibulanın doğal baş ve boyun pozisyonundaki sagital konumu ile hyoid kemiğin doğal baş ve boyun pozisyonundaki rotasyonel konumu da ilişkilidir. 5. Maksillanın doğal baş ve boyun postüründeki sagital konumu hyoid kemiğin orofarengeal açıklığa olan uzaklığını etkilemektedir.99 6. Hyoid kemiğin mandibular plana uzaklığı mandibulanın vertikal konumu ile değil maksillanın vertikal konumu ile etkilenmektedir. 7. Hyoidin servikal kolona göre eğimi yine mandibulanın vertikal konumu ile değil maksillanın vertikal konumu ile etkilenmektedir. 8. Kafa tabanı boyutları ve oriyantasyonu hyoid kemiğin orofarengeal açıklığa ve palatal plana olan uzaklığını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
100 SUMMARY The Evaluation of Hyoid Bone Position in Different Maxillo-Mandibular Relationships. In this study, it was evaluated whether the position of hyoid bone was in average stable localization in order for protecting the laryngopharyngeal airway in different maxillo-mandibular relationships. The material of our study consisted of lateral cephalometric radiograms, taken at natural head and neck posture, of 93 dental students aged between 19 to 29 years derived from the archieves of Ankara University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. Malocclusion and skeletal structures were not taken into consideration while forming this sample. The individuals neither undergone orthodontic treatment previously and nor had missing teeth. This sample represents the four different head types. During the selection of radiograms from the archieve, special attention was paid not to have a reverse V shape of the soft palate which represents swallowing position. The relations between craniofacial structure, cranial base and hyoid bone position measurements were evaluated by“Correlation Analysis”. According to our results; 1. The sagittal position of the hyoid bone regarding locations of the muscles working in synchronization during deglutition was similar even in individuals representing different craniofacial characteristics and maxillo-mandibular relationships. 2. As the distance between hyoid bone and the chin is altered according to maxillo-mandibular structure sagitally, Rgn-Hy : Hy-Ma proportion represents similar values in different individuals. 3. The distance between hyoid bone and the chin is affected by the sagittal position of the mandible in natural head position and maxillo-mandibular relationship in sagittal aspect. 4. SagittaF position of the mandible in natural head and neck posture as well as rotational position of the hyoid bone in natural head and neck posture are in close relation.101 5. Sagittal position of the maxilla in natural head and neck position affects on the distance of the hyoid bone to the oropharyngeal space. 6. Distance of the hyoid bone to the mandibular plane is affected by vertical position of the maxilla but not mandible. 7. Inclination of the hyoid bone to the cervical spine is affected by the vertical position of the maxilla but not mandible. 8. Orientation and dimensions of the cranial base affects on the distance of the hyoid bone to the oropharyngeal space and palatal plane.