Halk dansçılarında eklem pozisyon duyusunun (Proprıoceptıon) incelenmesi
The evaluation of joint position sense (Proprioception) in folk dancers
  1. Tez No: 288471
  2. Yazar: ERKAN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Spor, Ballet and Dance, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Propriyosepsiyon, Vücut Ağırlığının Taşındığı, Vücut Ağırlığının Kısmi Taşındığı, Vücut Ağırlığının Taşınmadığı, Digitalgonyometre, Proprioception, Wieght Bearing, Partial Weight Bearing, Non Weight Bearing, Digitalgonyometre
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, düzenli antrenman yapan halk dansçılar ile sedanterler arasındaki diz ekleminde oluşan eklem pozisyon duyusunun (proprıoceptıon) digitalgonyometre (DG) yöntemi ile belirlenmesidir. Çalışmaya katılan deneklerde vücut ağırlığının taşındığı (WB), vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) ve vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) pozisyonunda halk dansçılar ile sedanterler arasındaki eklem pozisyon duyusunun incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmaya 15 halk dansçı ( Yaş ort: 21.33 ± 0.89, Antrenman yaşı ort: 3 ± 0.76 yıl), ve 15 sedanter (Yaş ort: 21,2 ± 0.75 yıl), olmak üzere toplam 30 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, Dijital gonyometre (DG) kullanılarak üç farklı ölçüm pozisyonunda 15?, 30?, 45? ve 60? de dominant bacakta eklem pozisyon duyusu ölçümleri incelendiğinde vücut ağırlığını taşınmadığı sırt üstü pozisyonda (NWB) 45? ve 60? de, Halk dansçılar lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği görülmektedir (p ? 0,05). Vücut ağırlığının taşınmadığı sırtüstü (NWB) 15? ve 30? ile vücut ağırlığının taşınmadığı yüz üstü (NWB), vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) ve vücut ağırlığının taşındığı tek ayak ve çift ayak (WB) pozisyonlarında 15?, 30? 45? ve 60? de ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir.Sonuç olarak bu bulgulara göre her iki grubun diz eklemi pozisyon duyusunda anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine of the proprioception composed on knee joint of regular folk dancers and sedantaries applying the method of digitalganyametre. In this study it is aimed that in the positions of weight bearing (WB), partial weight bearing (PWB) and non weight bearing (NWB) proprioception is examined among the participants of the study -the regular folk dancers and sedantaries.Totaly 30 men - 15 folk dancers ( Average age: 21.33 ± 0.89, Average exercise age: 3 ± 0.76 year)-and 15 sedantaries ( Average age: 21. 2 ± 0.75) have participated in this study as volunteers. According to the results, when the proprioception was examined on dominant leg in three different measurement positions, with 15?,30?,45? and 60? degrees, meaningful differences were identified in favour of folk dancers in the position of lie back down non weight bearing (NWB) 45? and 60? degrees (p ? 0,05) . However, no meaningful diffrences were found in the position of non weight bearing (NWB) lie back and face down 15? and 30? degrees, partial weight bearing (PWB) and in the position of unilateral belateral weight bearing (WB), 15?, 30?, 45? and 60? degrees.As a result, no differences have been determined on proprioception composed on knee joint between regular dancers and sedantaries by measuring digitalganyametre.