Philadelphia pozitif kronik miyelositer lösemili olgularda ASS gen bölgesi yeniden düzenlenmelerinin araştırılması
Investigating rearrengements of ASS (9q34) gene region in philadelphia positive chronic myeloid leukemia patients
  1. Tez No: 288505
  2. Yazar: TUBA MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN DURAK ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: KML, ASS delesyonu, FISH, CML, ASS deletion, FISH
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Klonal myeloproliferatif bir hastalık olan kronik myeloid lösemi (KML), sitogenetik olarak 9. ve 22. kromozomlar arasındaki translokasyon ile karakterizedir. Philadelphia pozitif (Ph+) KML olgularının %10-15'inde yeniden düzenlenme sonucu oluşan der(9) kırık noktası olan ASS (9q34) gen bölgesinde büyük submikroskobik delesyonlar bildirilmiştir. Prognostik önemi tartışmalı olan ASS (9q34) delesyonları, klasik kemoterapi ve IFN-alfa tedavisi alan olgularda düşük oranda tedavi yanıtı ve kötü prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Imatinib kullanımı sonrası literatürde yer alan az sayıdaki çalışmada olgular geç kronik fazda değerlendirilmiştir. Bu çalışmalarda ASS delesyonlarının prognostik önemine ait çelişkili sonuçlar elde edilmiş olmakla birlikte erken kronik faz KML olgularına ait yeterli veri mevcut değildir.Amaç: Çalışmamızda Ph+ KML olgularında ASS gen bölgesi delesyon oranının saptanması ve prognostik etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza 2001-2010 arasında KML tanısı almış ve Ph kromozomu tanımlanmış yaş dağılımı 22-66 arasında olan toplam 30 olgu dahil edildi. Olguların 23'ü yeni tanı aşamasında çalışmaya alınmış olup 22'sine imatinib, 1' ine hidroksiüre tedavisi verilmiştir. Kalan 7 olgu takip aşamasında çalışmaya alınmış 6'sına imatinib, 1'ine hidroksiüre tedavisi verilmiştir. ASS (9q34) delesyonu saptanması için LSI 9q34 probu kullanılarak FISH analizi yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen olgularda 3.ayda hematolojik yanıt, 12. ayda sitogenetik yanıt ve 18. ayda moleküler yanıt değerlendirilmiştir.Bulgular: Yapılan FISH analizleri sonucu 30 Ph+ KML olgusunun 11'inde (%36.6) ASS delesyonu saptanmıştır. ASS delesyonu saptanan 11 hastanın 10'unda (10/11) hematolojik yanıt saptanmış fakat bu 11 hastanın 6'sında (6/11) sitogenetik/moleküler sitogenetik yanıt saptanmamıştır. ASS delesyonu saptanmayan 19 (19/30) hastadan 12.ayını tamamlayan 16 hastanın 13'ünde sitogenetik yanıt, 11'inde de moleküler yanıt görülmüştür.Sonuç: Çalışmamız sonucunda ASS delesyonu bulunan olgularımızda sitogenetik yanıt oranımızın daha düşük olduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Chronic myeloid leukemia (CML) is a clonal myeloproliferative disorder characterized by presence of Philadelphia chromosome (Ph), resulting translocation between chromosome 9 and 22. Large, submicroscopic deletions have been reported the breakpoint of ASS (9q34) gene region on rearranged der(9) in %10-15 of patient with (Ph+) CML. ASS (9q34) deletions have been associated with lower response rates and with adverse outcome in CML treated patients with conventional chemotherapy and interferon alfa (IFN-?). In studies following the usage of imatinib a few reported cases were evaluated at the chronic phase. In these studies, contradictory results were obtained about the importance of ASS (9q34) deletions yet not enough information were available regarding early chronic phase of CML cases.Aim: Detecting deletion of ASS (9q34) gene region rates and its prognostic effects.Material and methods: In our study, 30 patients with Ph+ CML were included between 2001-2010. Patient age is between 22-66. Twenty three of thirty patients are pretreatmant; 22 of 23 patients were treated with imatinib and 1 of 23 patients was treated with hydroxyurea. 7 of 30 CML patients were being followed-up, 6 of 7 patients were treated with imatinib and 1 of the cases treated with hydroxyurea. FISH analysis was performed for detection of ASS (9q34) deletions LSI 9q34 probe were used. Hematologic response at the end of 3rd month, cytogenetic response at the end of 12th month and molecular response at the end of 18 th month after initiation of treatment were evaluated in the cases.Findings: ASS (9q34) deletions were detected in 11 of 30 Ph+ CML patients in FISH analysis. Among cases who had ASS (9q34) deletions (n:11), 10 of them showed hematological response but 6 of them didn?t have cytogenetic/molecular response. 19 of 30 patients were found not having ASS (9q34) deletion. Among 16 patients who completed 12 months, 13 of them had cytogenetic response and 11 had molecular response.Results: In our study, lower cytogenetic response rates were detected in ASS (9q34) deleted cases.