Kronik myelositer lösemili hastalarda imatinib mesilat tedavisine alınan hematolojik, sitogenetik ve moleküler yanıtın değerlendirilmesi
Evaluating the moleculer, cytogenetic and hematological response received from imatinib mesilat threatment in chronic myeloid leukemia
- Tez No: 297351
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: KML, İmatinib mesilat, CML, Imatinib mesilat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dayanak ve Amaç: Kronik myeloid lösemi (KML) tedavisinde; yaklaşık 10 yıl öncesine kadar, lökosit sayısının azaltılmasına yönelik tedavi (busulfan, hydroxyurea gibi), Philadelphia (Ph) pozitif hücrelerin nonspesifik supresyonu, interferon?alfa (IFN-?), IFN-? + cytarabine ve allojenik hematopoetik hücre nakli (AHHN) sayılmaktaydı. Bugün için imatinib mesilatın (IM-STI571) kullanıma girmesiyle KML tedavisinde ilk seçenek tedavi yerini almıştır. IM tedavisi ile daha iyi hematolojik, sitogenetik ve moleküler yanıt elde edilmekte ve daha iyi ortalama sağ kalım ve progresyonsuz sağ kalım sağlanmaktadır. Biz çalışmamızda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji kliniğinde izlenen ve IM ile tedavi edilen 99 KML vakasında hematolojik, sitogenetik ve moleküler yanıtlar ile ilacın yan etkilerini değerlendirdik.Materyal ve Metod: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi i Hematoloji kliniğinde Ocak 2002?Mayıs 2011 tarihleri arasında izlenen 99 Ph (+) KML vakası çalışmaya alındı. Standart doz 400 mg/gün imatinib mesilat tedavisi alan hastaların hematolojik, sitogenetik ve moleküler yanıtları değerlendirildi.Bulgular: Hastaların 51'i kadın (%51,5), 48'i erkek (%48,5) idi. Yaşları 18-82 arasında ve yaş ortalamaları 49,9(±14,8) yıl olarak hesaplandı. Ortalama takip süreleri 42,28 ay ve tanı anında 84 hasta kronik fazda (%84)), 6 hasta akselere fazda (%4,8), 9 hasta blastik fazda idi. Tam hematolojik yanıt (THY) oranı üçüncü ayda %92 olarak saptandı. Elde edilen THY altıncı ayda %95, 12.ayda %97 ve 18.ayda %100 olarak bulundu. 12. ayda 32 hastanın sitogenetiği bakılmıştı (%32). Bunların 23' (%71,9)unde tam sitogenetik yanıt (TSY), 2 hastada kısmi sitogenetik yanıt (KSY) (%6,3), 5 hastada minör sitogenetik yanıt (MSY) (%11,6), 2hastada ise sitogenetik yanıt elde edilemedi (%6,3). 12. ayda hastaların 52'inin moleküler yanıtına bakılmıştı (%52,5). Bu hastaların 27'sinde major moleküler yanıt (%51,9), 15 hastada tam moleküler yanıt (%28,8), 10 hastada ise moleküler yanıt alınamadı (%19,2). IM kullanımı esnasında, 13 hastada derece 3-4 hematolojik yan etki gelişirken (%13,3), 28 (%28,8) hastada diğer yan etkiler gözlendi. IM tedavisi altında üç hasta akselere faza, bir hasta blastik faza geçti. Dokuz hastada ilaç direnci nedeni ile IM tedavisi 600 mg'a çıkıldı. Dokuz hastanın hepsinin ilaç tedavisi daha sonra değiştirildi. Dört hastanın yan etki, 8 hastanın ilaç direnci nedeni ile tedavisi değiştirildi.. Hastaların ortalama sağ kalım süreleri 45,2 ay (3-132 ay), tedavi başarısızlığına kadar geçen süre ise ortalama 21,7 ay (6-48ay) olarak saptandı.Sonuç: Kronik faz KML'de imatinib mesilat halen tolere edilebilir ve etkin bir tedavi seçeneği olarak ilk sıradaki yerini korumaktadır. Yeni tirozin kinaz inhibitörleri dahil, daha etkin ve küratif tedavi için yeni çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Support and Aim: In CML, threatment, first line threatment options were busulfan and hidroksiüre for reducing the leukocyt number, interferon-alfa ile nonspecific suppression of cells with philadelphia(+), ıfn-a+cytarabine and allogenic hematopoietic cell transplantation approxiametly five years ago. Imatinib mesilat threatment is the fist line threatment in CML today. In addition to better hematological, cytogenetical and moleculer response, better mean survival and survival without progression are provided with imatinib mesilat. We inclueded 99 patient with CML threated with imatinib mesilat and followed in hematology clinic in Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine. We evaluated the hematological, sytogenetics and moleculer responses and impacts of imatimib mesilat threatment in these patients.Materials and Methods: 99 Ph(+) CML subjects follewed in hematology clinic from january 2002 to may 2011 were inclueded to study in ondokuz mayıs university faculty of medicine. hematological, sytogenetic and moleculer responses of patients to 400 mg/day standart imatinib mesilat threatment were evaluated.Results: 51 of patients( %51,5) were female and 48 of patients(%48,5) were male. Age range was 18-82 and mean age was calculated 49,9(±14,8). Mean follow-up time was 42,28 months and 84 subjects were in chronic phase; 6 subjects were accelerated phase and 9 subjects were in blastic phase during the diagnose. Full hematological response was calculated as %92 in third months; %95 in sixth months; %97 in twelveth months and %100 in eighteenth months. In twelveth month cytogenetics of 32 patients has been controlled(%32). althought 23(%71,9) of these had full cytogenetic response;2 of these had partial cytogenetic response(%6,3); 5 of these had minor cytogenetic response(%11,6), in 2 patients no cytogenetic response had been obtained(%6,3). In twelveth month moleculer response of 52 patients had been controlled(%52,5). althought 27 of these had major moleculer response(%51,9) and 15 of these patients had full moleculer response(%28,8), in 10 patients no moleculer response had been obtained(%19,1). During the using of imatinib mesilat, in thirteen patient had developed third-fourth degree hematological side effects(%13,3) while in 28 patients were developing the other side effects(%28,8). during the imatinib mesilat threatment, 3 patients improved to accelerated phase and 1 patient improved to blastic phase. in 9 patients, imatinib mesilat threatment was increased to 600 mg because of drug rezistance. Threatments were changed because of side effects in 4 patients and because of drug rezistance in 17 patients. 10 patients received dasatinib; 7 patients received nilotinib and 4 patients received nilatinib firstly and after that received dasatinib because of nilotinib rezistance. mean survival times of patients were 45,2 months (3-132 months); mean lasting times to threatment failure was detected 21,7 months ( 6-48 months).Conclısion: İmatinib mesilat remains first line threatment of chronic phase CMLl as an active threatment choice and still tolerable. New studies should performed for effective and curative threatment incluiding the new tyrosine kinase inhibitories.