Meme tümörlerinde taksoter ve adriamisine in vitro cevap farklılıkları ile twist gen ekspresyonu arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between in vitro response differences to adriamycin and taxotere with twist gene expression in breast tumors
- Tez No: 288504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HAMZA MÜSLÜMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Twist, ATP-TCA, meme, tümör, Twist, ATP-TCA, breast, tumor
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Meme kanseri, tüm dünyada, kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinde kemoterapi genellikle adjuvan ve neoadjuvan olarak uygulanmaktadır. Adriamisin ve taksoter, meme kanseri kemoterapisinde sıkça kullanılan ajanlardır.Kemoterapi, yüksek maliyetli bir tedavi türüdür. Kemoterapide kullanılan ajanların toksik yan etkileri kullanımlarını kısıtlayan bir unsurdur. Uygulanan rejimlere bireysel cevap farklılıkları diğer bir problemdir. Bu nedenle, kemoterapiye yanıt hakkında bilgi verebilecek öngörüsel markırların belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.TWIST transkripsiyon faktörü, gelişimde mezoderm oluşumu ve farklılaşmasında görevli bir bazik heliks lup heliks proteinidir. İnsanlarda Twist proteinini kodlayan TWIST1 genindeki mutasyonlar Seathre-Chotzen Sendromu'na yol açmaktadır. Twistin anti-apoptotik, anjiyojenik ve metastatik süreçlerde rol oynadığı belirlenmiştir. Son dönemlerde, Twist transkripsiyon faktörünün, kemoterapötik ajanlara dirençte de rolü olduğu bildirilmektedir.Çalışmamızda, daha önce kemoterapi almamış hastalardan alınan meme tümörlerinde Twist expresyonu ile adiramisin ve taksoter hassasiyeti arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Tümörlerin bu iki ajana hassasiyeti ATP-TCA ile belirlenmiştir.Çalışma sonunda, meme tümörlerinde Twist ekspresyon artışı ile adriamisine hassasiyetin azalması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Tümörlerin taxotere hassasiyeti ile twist ekspresyon farklılıkları arasında ilişki görülmemiştir. Sonuç olarak, Twist, meme tümörlerinde adriamisin hassasiyetinin belirlenmesinde öngörüsel bir markır adayı olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most prevalent cancer among women worldwide. Chemotherapy is being applied in adjuvant and neoadjuvant settings in breast cancer therapy. Adriamycin and taxotere are chemotherapeutics that are commonly used in breast cancer chemotherapy.Chemotherapy is an expensive therapy option. Besides, toxicity of the chemotherapeutics is one of the most important problem affecting their use. Another problem about chemotherapy is the different response rates of the individual patients to the chemotherapeutics used. So, there are many studies aiming to find predictive markers which give information about response to chemotherapeutics.TWIST transcription factor is a basic-helix-loop-helix protein regulating the mesoderm formation and differantiation during development. Mutations of the TWIST1 gene, coding for the twist protein is the cause of Sheatre-Chotzen Syndrome in humans. It has been determined that twist is a part of anti-apoptotic, angiogenic and metastatic processes. Twist transcription factor has also been reported have role in resistance to chemotherapeutic agents.We aimed to investigate the association between twist expression and response to adriamycin and taxotere in breast tumors of the patients, who did not recieve any chemotherapy before. ATP-TCA has been used to determine the responiveness of the tumors to these chemotherapeutics.According to the results of the study, there was a statistically significant correlation between increased levels of twist gene expression and decreased response rates to adriamycine in breast tumors There was no correlation between the twist expression levels and response to taxotere in the tumors. In conclusion, it seems that Twist is a candidate predictive marker for determining the responsiveness of breast tumors to adriamycin chemotherapy.