Servikal lenfadenopatilerde Ultrason Elastografinin tanısal etkinliğinin karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
Value of Ultrasound Elastography in the differential diagnosis of cervical lymph nodes: A comparative study
- Tez No: 288566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA Ö. OKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, US elastografi, lenf nodu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı, servikal lenfadenopatili olguları B-mod ultrasonografi, renkli Doppler ultrasonografi ve US elastografi ile değerlendirerek, US elastografinin etkinliğini ve tanısal değerini araştırmaktır.GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Kasım 2010 ve Mart 2011 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı`na boyun ultrasonografi incelemesi için başvuran ve yapılan incelemede lenf nodu saptanan, 168 olguda bulunan 220 lenf nodu dahil edildi.Benign grupta, Kikuchi lenfadenit (n=2), Rosai-Dorfman hastalığı (n=2), kronik lenfadenit (n=2), infeksiyöz mononükleozis (n=8), granülomatöz lenfadenit (n=8), tularemi (n=21) ve akut lenfadenit (n=110) olguları, malign grupta ise lenfoma (n=40) ve metastaz (n=27) olguları vardı. Metastazlar, akciğer adenokarsinomu, akciğer skuamöz hücreli karsinomu, meme kanseri, rabdomyosarkom, ameloblastik fibrosarkom, malign karışık (mixed) germ hücreli tümör, invazif ürotelyal karsinom, baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomu idi.Tüm lenf nodları, gerçek-zamanlı B-mod ve renkli Doppler ultrasonografi ile görüntülendi. Görüntüleme sırasında lenf nodlarının bulunduğu seviye, kısa aks, uzun\kısa aks oranı, hilus varlığı, ekojenitesi, mikrokalsifikasyon varlığı, vaskülariteleri değerlendirildi. Renkli Doppler US`de lenf nodları vaskülarizasyon tiplerine göre 5 gruba ayrıldı. US elastografi incelemesinde lenf nodları içerdikleri sert alan yüzdelerine göre skorlandı ve 5 gruba ayrıldı. Her lenf nodundan gerinim oranı hesaplandı. Lenf nodlarının benign ve malign ayrımında histopatolojik bulgular, klinik ve laboratuar değerleri ile görüntüleme bulguları referans olarak alındı.BULGULAR: Benign ve malign lenf nodunu ayırt etmede duyarlılık, özgüllük ve doğruluk yüzdeleri sırasıyla, B-mod US %97,%31.4, %51.4, renkli Doppler US %76,1, %82,4, %80,5 ve US elastografi %82.1,%56,%64.1 olarak hesaplanmıştır. ROC (Receiver-operating characteristic curve analysis) eğrisi kullanılarak gerinim oranı için en iyi kesim değeri (cut-off değeri), 1.7 olarak belirlendi. Gerinim oranının duyarlılık, özgüllük, ve doğruluk yüzdeleri sırasıyla, %71.6,%76.5,%75 olarak hesaplandı.SONUÇ:US elastografi lenf nodlarının ayırıcı tanısında B-mod ve renkli Doppler ultrasonografi bulgularına katkı sağlayan duyarlılığı yüksek bir tetkiktir.
Özet (Çeviri)
Elastography has the potential to improve diagnostic accuracy of ultrasound in differentiating benign from malignant lymph nodes of cervical region when used as an adjunct to gray-scale and Doppler USPURPOSE: To search for the usefulness of ultrasound (US) elastography in the evaluation of enlarged cervical lymph nodes in comparison with grayscale and color Doppler US.MATERIALS AND METHODS: From November 2009 to March 2011,220 lymph nodes (malignant, n=67; benign, n=153) of 170 consecutive patients who were referred for sonography of neck were enrolled into this study. The benign group included 2 cases of Kikuchi lymphadenitis, 2 cases of Rosai-Dorfman disease, 2 cases of chronic lymphadenitis, 8 cases of infectious mononucleosis, 8 cases of granulomatous lymphadenitis, 21 cases of tularemia and 110 cases of acute lymphadenitis. In malignant group, there were 40 cases of lymphoma and 27 cases of metastasis (originated from lung adenocarcinoma and squamous cell carcinoma, breast carcinoma, rhabdomyosarcoma, ameloblastic fibrosarcoma, mixed germ cell tumor, invasive urothelial carcinoma, head and neck squamous cell carcinoma).Grayscale US images were evaluated according to following criteria; short-axis diameter, long to short axis ratio, hilum, echogenicity and microcalcification. For color Doppler US five different patterns were defined according to vascularization patterns. Elastographic scores of the lesions were categorized to five main groups according to distribution and percentage of hard area of lymph node. The mean strain index values were calculated for each lymph node. Histopathologic findings, clinical and laboratory data, imaging findings were used as reference standards for the diagnosis of benign and malignant lymph nodes.RESULTS: Sensitivity, specificity and accuracy of grayscale US were 97%, 31.4%, 51.4%, respectively; 76.1%, 82.4%, 80.5%for color Doppler and 82.1%, 56%, 64.1%for US elastography. The strain index was calculated using receiver-operating characteristic curve analysis. When the cut-off value for the differentiation of benign and malignant lymph nodes was accepted as 1.7, sensitivity, specificity and accuracy of the strain index were %71.6, %76, 75%respectively.CONCLUSION: US elastography is a useful additional imaging technique to grayscale and Doppler US in the evaluation of cervical lymphadenopaties