İnsülin Rezistansının Erkek İnfertilitesi Üzerine Etkileri
The effects of insulin resistance on male infertility
- Tez No: 288589
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN VERİT, YRD. DOÇ. DR. HALİL ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Male infertility, Insulin resistance, HOMA-IR, Semen analiysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızda insülin rezistanslı erkeklerde yüksek insülin maruziyetinin semen parametreleri üzerine olası zararlı etkilerini tespit etmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Ocak 2009 - Aralık 2010 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanesi Üroloji polikliniğine herhangi bir nedenle başvuran hastalarda yaş, evlilik süresi, vücut kitle indeksi (BMI), folikül stimüle edici hormon (FSH), luteinize edici hormon (LH), testosteron (T), seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG), testis volümü, semen analizi, glikoz ve insülin değerlerine bakıldı. Homeostasis Değerlendirme Modeli (HOMA) ile insülin rezistansları (IR) hesaplandı.Bulgular: Kriterlere uygun 68 kişi çalışmaya dahil edildi. HOMA-IR sonuçlarına bakılarak insülin rezistansı olan ve olmayan diye iki grup oluşturuldu. İnsulin rezistansı olan grubun (n=35) ortalama yaşı 31.1 ± 5.3 yıl (21-45) ve insulin rezistansı olmayan grubun (n=33) ise ortalama yaşı 29.5 ± 5.2 yıl (22-42) idi. Her iki grup arasında yaş, BMI, evlilik süresi, testiküler volüm, FSH, LH, T ve SHBG parametreleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. İnsulin rezistansı olan grupta 21 (%60) hastada sperm parametreleri kötü ve 14 (%40) hastada ise iyi idi. İnsulin rezistansı olmayan grupta 14 (%42,4) hastada sperm parametreleri kötü ve 19 (%57.6) hastada ise iyi idi. Sperm parametreleri açısından gözlenen fark istatiksel olarak anlamlı bulunmadı.Sonuç: İnsülin rezistansının semen parametreleri üzerinden etki ederek erkek infertilitesine yol açmadığı sonucuna varıldı. Ancak bu sonucu doğrulamak için doğum oranlarını da içeren uzun süreli takip gerektiren çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelime: İnsülin direnci, erkek infertilite, HOMA-IR, semen analiz
Özet (Çeviri)
Object: : In our study, we aimed to identify the possible harmful of the exposure of high insulin effect on semen parameters of men with insulin resistance.Materials and Methods: Age, duration of marriage, body mass index (BMI), follicle -stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), testosterone (T), sex hormone binding globulin (SHBG), testicular volume, semen analysis, glucose and insulin values were examined in patients admitted for any reason in the Faculty of Harran University between January 2009 - December 2010. Insulin resistances (IR) were calculated by Homeostasis Model Assessment (HOMA).Results: Sixty- eight patients agree with the criteria were included for this study. Two groups with and without insulin resistance was designed according to the results of HOMA - IR. Mean age in the insulin resistance group (n = 35) and non- insulin resistance group (n = 33) were 31.1 ± 5.3 years (21-45) and 29.5 ± 5.2 years (22-42), respectively. In terms of parameters such as BMI, duration of marriage, testicular volume, FSH, LH, T and SHBG were not important different statistically between two groups. In the group with insulin resistance, in 21 patients (60%) have poor sperm parameters, but in 14 (40%) have the best. In the group without insulin resistance, in 14 patient (42,4%) have poor sperm parameters, but in 19 (42,4%) have the best. There was no statistically significant difference in terms of sperm parameters.Conclusion: We found that insulin resistance not caused male infertility by acting on semen parameters. However, long- term follow-up studies including birth rates are needed to verify this result.