Osteoporoz hastalarında salmon kalsitonin tedavisinin serum ve sinovyal sıvıda kemik yapım ve yıkım belirteçleri üzerine etkisi
Effects of salmon calcitonin treatment on serum and synovial fluid bone formation and resorption markers
  1. Tez No: 288590
  2. Yazar: HASAN ATBİNİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, solmon kalsitonin, sinovyal sıvı, kalsitonin, CTx, NTx, dansitometre
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Salmon kalsitonin, kalsiyum ve D vitamin tedavisinin osteoporoz hastalarında kemik mineral yoğunluğu, sinovyal sıvı ve serumda kemik yapım ve yıkım belirteçleri üzerine etkisini değerlendirmek amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Kemik mineral yoğunluğu ölçümü T skoru -2,5 altında 50?85 yaş arası daha önceden osteoporoz tedavisi almamış 25 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Kalsitonin alan Grup1'de 15(E/K = 1 /14, ortalama yaş 67) ve kalsitonin almayan Grup 2'de 10(E/K=3/7, ortalama yaş 68) hasta değerlendirildi. Çalşma başlangıcında ve 1 yıl tedavi sonrasında kan ve sinovyal sıvıdaki fosfor, alkalen fosfataz, kalsiyum, kalsitonin, CTx, NTx, siyaloprotein ile birlikte kemik densitometre değerlerine bakıldı.Bulgular: Kalsitonin alan grupta tedavi sonrasında femur boyun kemik dansinometre değerinde azalma ve vertebra kemik dansinometre değerinde artma olduğu görüldü. Kalsitonin almayan grupta her iki değerde artma vardı. Tedavi sonrası kalsitonin alan hastaların sinovyal sıvısında, kalsitonin, siyaloprotein ve NTx değerlerinde azalma, CTx değerinde değişim saptanmadı. Kalsitonin değerindeki azalma istatiksel olarak anlamlı bulundu. Grup 1 hasta serumunda tedavi sonrası, kalsitonin değerinde azalma, NTx değerinde artma saptandı. CTx, Siyaloprotein değerinde değişim saptanmadı. Bu değişimler istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Kalsitonin almayan Grup 2'de tedavi sonrası sinovyal sıvısında, kalsitonin değerinde azalma, CTx değerinde artma, NTx, Siyaloprotein değerinde değişim saptanmadı. Bu değişimler istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Grup 2 hasta serumunda 1 yıllık tedavi sonrası, kalsitonin, CTx, NTx değerlerinde artma saptandı. Siyaloprotein değerinde değişim saptanmadı. Bu değişimler istatiksel olarak anlamlı bulunmadı.Sonuç: Osteoporoz hastalarında sinovial sıvı kemik yapım ve yıkım belirteç düzeyleri kalsitonin tedavisinden etkilenmektedir. Bu etkileşimin hangi mekanizmalarla gerçekleştiğini ve osteoporoz eklem kıkırdağı metabolizması arasındaki ilişkiyi açıklayacak daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Evaluation of the effects of salmon calcitonin, calcium and vitamin D treatment in osteoporosis patients on bone mineral density, serum and synovial fluid bone formation and resorption markers was aimed.Patients and Method: Twenty-five patients whose ages were ranging from 50 to 85, bone mineral density T scores were below 2.5, and who had never been taken any treatment were accepted to study. Patients were divided into two groups: Fifteen patients were included in Group 1(M/F = 1 /14, average age 67) whom calcitonin treatment was given. Ten patients were included in Group 2 (M/F = 3/ 7, average age 68) whom only calcium and vitamin D treatment were given. Serum and synovial fluid calcium phosphorous, alkaline phosphatase, calcitonin, CTx, NTx and sialoprotein levels were determined at the beginning and at the end of one-year treatment. In addition, femoral neck and lomber vertebra densitometries were detected at the end of one-year treatment.Results: In calcitonin group, we saw a decrease in femoral neck density score and an increase in vertebrae score after one-year treatment. Both of the score were increased in non-calcitonin group. The levels of calcitonin, sialoprotein and NTx in synovial fluid were decreased and CTx level in synovial fluid was not change in Calcitonin group. Only the decrease in calcitonIn level was statistically significant. In serum calcitonin level was decreased and NTx level was increased in calcitonin group. There were no changes in CTx and sialoprotein level. These changes were not significant statistically. In non-calcitonin group synovial fluid evaluation, a decrease in calcitonin level, an increase CTx level and no change in NTx and sialoprotein level were detected. These changes were not significant statistically. In serum evaluation, an increase in calcitonin, CTx and NTx level were detected. Sialoprotein level was not change. These changes were not significant statistically.