Flotation concentration of Çayeli complex copper-zinc are
- Tez No: 2887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN HOŞTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Flotasyon, Kompleks cevherler, Konsantrasyon, Seçimli ve toplu flotasyon, Çayeli, Flotation, Complex ores, Concentration, Selective and bulk flotation, Çayeli. iv
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÜZET ÇAYELİ KOMPLEKS BAKJR-ÇINKO CEVHERİNİN FLOTASYON İLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ KÜSE, Muhterem Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticileri: Doç, Dr. Çetin Hoşten Doç. Dr, Yavuz Topkaya Şubat 1988, 57 sayfa Bu tezde Çayeli kompleks baktr-çinko-pirit cevher yatağından alınan ve %6.5 Cu, %8.9 Zn içeren kompozit numune üzerinde yapılan flotasyon çalışmalarından elde edilmiş olan sonuçlar sunulmuştur. Zenginleştirme çalışmalarının iki amacı olup, bunlardan birisi satılabilir özelliklerde bakır ve çinko konsantreleri üretmek, bir diğeri ise hidrometalurjik proseslere uygun bakır-çinko toplu konsantresi hazırlamaktır. Amaçlanan hedeflere ulaşabilmek için öncelikle numunelerin fiziksel, kimyasal ve mineralojik karakterleri belirlenmiştir. Daha sonra elde edilen veriler ışığında, kompozit numunenin toplu ve seçimli flotasyon çalışmaları yapılmıştır. Toplu flotasyon çalışmaları sonucunda %13.7 Cu ve 2H9.1 Zn içeren bir toplu konsantrenin %92 Cu ve %94 Zn yerimleri ile, uygulanacak %80 -200 raeşlik bir öğütme sonrası Na di sobutyl dithiophosphate (AERO 3477) ve bakır sülfat kullanılarak elde edilebileceği ortaya konmuştur.Yapılan seçim "M flotasyon çalışmaları sonucunda ise, %85 -400 raeş tane boyutuna öğütülen korapozit numuneden, 40 g/ton AERO 3477 kul! anıl arak 287 Cu verimi ile 224 Cu ve %6 Zn tenörlü bir bakır konsan tresi ile 267 Zn verimi ile %A9 Zn ve %A Cu tenörlü bir çinko konsantresi üretilebileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLOTATION CONCENTRATION OF ÇAYELÎ COMPLEX COPPER-ZINC ORE KÖSE, Muhterem M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çetin Hoş ten Co-supervj sor : Assoc. Prof. Dr. Yavuz Top kaya February 1988, 57 pages This thesis presents the results of the laboratory flotation testwork on a composite ore sample containing 6,5% Cu and 8.9% Zn from Çayeli complex copper-zinc-pyrite ore body. The objectives of the study were either to produce saleable copper and zinc concentrates or to obtain a copper-zinc bulk concentrate suitable for hydrometallurgical treatment. In order to reach these objectives, first the physical, chemical and mineralogical characterization of the ore samples were done. Then in the light of these findings, both the bulk and selective flotation schemes were tried on the composite ore samples. Bulk flotation showed that a copper-zinc bulk concentrate assaying 13.7% Cu and 19.1% Zn could be obtained with 92% Cu and 94% Zn recoveries if the composite ore was ground to 80% -200 mesh and floated by using Nadiisobutyl dithiophosphate (AERO 3477) and copper sulphate. A selective flotation scheme using 40g/ton diisobutyl dithiophosphate myielded a copper concentrate containing 241 Cu and 6% Zn with 87% Cu recovery and a zinc concentrate haying 491 Zn and 41 Cu with 671 Zn recovery from the composite ore ground to 85% -400 mesh..