Sağlıklı populasyonda istrahat kalp hızı ile oksidatif stres indeksi ilişkisinin değerlendirilmesi
Association of resting heart rate and oxidative stress index in healthy adults
- Tez No: 288616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp hızı, total antioksidan kapasite, oksidatif stres, total oksidan seviye, Heart rate, total antioxidant capacity, oxidative stress, total oxidant status
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: İstirahat kalp hızı (İKH) ve oksidatif stres kardiyovasküler hastalıkların risk faktörleri olmasına rağmen birbirleriyle ilişkisi bilinmemektedir. Bu çalışma ile sağlıklı erişkin popülasyonda İKH ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı.Yöntem: Çalışmaya sağlıklı 85 gönüllü birey (42 erkek, yaş ortalaması: 30±8 yıl) alındı. İKH 60?80 vuru/dakika olanlar grup I (n=56), 81?100 vuru/dakika olanlar grup II olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm şahıslarda plazma total oksidan seviye (TOS) ve total antioksidan kapasite (TAK) değerleri tam otomatik kolorimetrik bir yöntemle sonuç veren REL® Assay ticari kitleriyle ölçüldü. TOS/TAS oranı hesaplanarak oksidatif stres indeksi (OSI) bulundu.Bulgular: Cinsiyet dağılımı iki grup arasında farklıydı (erkeklerin oranı, grup I'de %57 iken, II'de %34, p=0,039). TAK, TOS, OSİ ve diğer parametreler her iki grupta benzerdi (hepsi için p>0,05). İKH erkek ve kadınlarda farklılık göstermekteydi (kadın:73±10 vuru/dakika, erkek: 78±10 vuru/dakika, p=0,026). İkili korelasyon analizinde İKH, TAK (r=-0,308, p=0,004) ve OSİ (r=0,339, p=0,002) arasına anlamlı korelasyon saptandı. Lineer regresyon analizlerinde ise sadece grup II'de OSİ diğer parametrelerden bağımsız olarak kalp hızıyla ilişki göstermekteydi (ß=1,135, p=0,037).Sonuç: Tam açıklanamamasına rağmen sağlıklı bireylerde İKH ile artmış OSİ ve azalmış TAK arasında istatistiksel bir ilişki bulunmaktadır. Artmış İKH'nın oksidatif stres ile ilişkisini açıklamak için yeni çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and objective: Although the oxidative stress and resting heart rate (RHR) are risk factors of cardiovascular diseases, their association is still not known. The aim of this study is to evaluate the relationship of resting HR with oxidative stress in healthy adult population.Materials and methods: A total of 85 healthy volunteers (42 males, mean age: 30±8 years) were enrolled in the study. Study population with RHR 60?80 beats/min (n=56) and RHR 81?100 beats/min (n=29) were respectively classified as group I and group II. Plasma total oxidative status (TOS) and total antioxidant capacity (TAC) levels were measured by using a full automatic colorometric method (REL® Assay Diagnostics). Taking the ratio of TOS to TAS oksidative stres index (OSI) was found.Results: There was significant difference in gender between groups I and II (male gender 57% and 34% in groups I and II, respectively, p=0,039). The TAC, TOS, OSI and other parameters were similar between the two groups (p>0.05 for all variables). The HR was different between male and female genders (respectively 73 ± 10 beats/min vs 78 ± 10 beats/min, p=0.026). In bivariate analysis in all individuals, RHR shows significant correlation with TAC (r=-0.308, p=0.004) and OSI (r=0.339, p=0.002). In linear regression analysis, RHR was only related to OSI in group II (ß=1.135, p=0.037).Conclusion: Although its mechanism is not fully explained, there is a relationship between the RHR and increased OSI and decreased TAC levels in healthy individuals. Further studies are needed to clarify the association of increased RHR and increased oxidative stresss.