Testisin germ hücreli tümörlerinin klinikopatolojik özellikleri ile D2-40, CD 30 ve Alfa Fetoprotein (AFP) primer antikorlarının tanı ve ayırıcı tanıdaki yeri
Clinicopathologic characteristics of the germ cell tumors of the testis and the importance of D2-40, CD 30 and Alfa Fetoprotein(AFP) primary antibodies in diagnosis and the differantial diagnosis
- Tez No: 288615
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM BİTİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Testis, germ hücreli tümörler, histopatoloji, D2-40, CD 30, AFP, Testis, germ cell tumors, histopathology, D2-40, CD 30, AFP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, testisin germ hücreli tümörlerinin histopatolojik tanı ve ayırıcı tanı kriterlerini belirlemek ve immünohistokimyanın tanı ve ayırıcı tanıdaki yerini araştırmaktır.Yöntem ve Gereçler: 1995?2010 yılları arasında, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda germ hücreli testis tümörü tanısı almış 45 vaka çalışıldı. Tüm olgular intratübüler germ hücreli neoplazi varlığı, histolojik tipler ve özellikleri ve D2?40, CD 30 ve Alfafetoprotein primer antikorlarının tanı ve ayırıcı tanıdaki yerleri bakımından değerlendirildi.Bulgular: Histolojik olarak solid alanlar, diffüz infiltratif alanlar ve glandüler alanlar tanı ve ayırıcı tanıda güçlük oluşturmaktaydı. İntratübüler germ hücreli neoplazi tanısı histopatolojik olarak 5 olguda (% 11), D2?40 primer antikoruyla da 22 olguda (% 48) konuldu (p=0.001). 21 seminomun tamamı D2?40 primer antikoru ile (%100) 5(+) derecesin de boyandı, ve istatistiksel açıdan non-seminomatöz germ hücreli tümörler arasında farklılık anlamlı bulundu (p=0.001). 19 adet embriyonal karsinomun 15'inde (% 79) CD 30 antijeni ile yüksek oranda boyanma saptadık (p=0.001). 10 adet yolk kesesi tümörünün 8'inde (% 80) Alfafetoprotein onkofetal antijeni ile immün reaktivite saptadık (p=0.001). 19 adet teratomun 5`i pür, 14'ü mikst germ hücreli tümörlerin komponenti idi ve yer yer değişik komponentlerde D2?40, CD 30 ve Alfafetoprotein ekspresyonlarını zayıf-fokal boyanma şeklinde gözledik. Bir adet koryokarsinom olgusu mikst germ hücreli tümörlerin komponenti olarak saptandı ve D2?40, CD 30 ve Alfafetoprotein ile immünreaktivite gözlenmedi.Sonuçlar: Bu bulgulara göre, testisin germ hücreli tümörlerinin tanısını koymada ve ayırıcı tanılarını yapmada histopatolojik kriterlere ilave olarak, intratübüler germ hücreli neoplazi ve seminom için D2?40, embriyonal karsinom için CD 30, ve yolk kesesi tümörü için karakteristik fakat nonspesifik olan Alfafetoproteinin immünpanelde yeralmasının yararlı olduğunu, fakat teratom ve koryokarsinomlar için yararlı olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of the present study is to determine the diagnosis and the differential criteria of germ cell tumors of the testis and to investigate the importance of immunohistochemistry in diagnosis and the differential diagnosis.Material and methods: In our study 45 cases diagnosed with germ cell tumor of the testis between 1995 and 2010 at Harran University Pathology Department were examined. All of the cases were studied in terms of the presence of intratubuler germ cell neoplasia, histologic types and characteristics, and the place of D2-40, CD 30 and Alphafetoprotein primary antibodies in diagnosis and the differential diagnosis.Findings: Histologically solid areas, diffuse infiltrative areas and glanduler areas posed some difficulty in diagnosis and the differentiating diagnosis. İntratubuler germ cell neoplasia was histopathologically seen in 5 cases (11%) and with D2-40 primary antibody in 22 cases (48 %) (p=0.001). All of the 21 seminomas were stained with D2-40 primary antibody (100 %) at 5(+) grade and a statistically significant difference was found between seminomatous germ cell tumors (p=0.001). We observed stain with CD 30 antigen at high persentage, in 15 of 19 embryonal carcinoma (79%) (p=0.001). In 8 of 10 yolk sac tumors (80%), we found immunoreactivity with Alphafetoprotein oncofetal antigen (p=0.001). 19 teratoms, 5 were pure and 14 were component of mixed germ cell tumors and we observed D2-40, CD 30 and Alphafetoprotein expressions in various components as weak-focal staining. One choriocarcinoma case was determined as an component of mixed germ cell tumors and no immunoreactivity was observed with D2-40, CD 30 and Alphafetoprotein.Conclusions: In the light of these findings, we have come to the conclusion that, in diagnosing and putting differential diagnosis of germ cell tumors of the testis, in addition to histopathologic criteria, for intratubuler germ cell neoplasia and seminoma D2-40, for embryonal carcinoma CD 30 and as for Alphafetoprotein, which is characteristic but nonspesific for yolk sac tumor, must hold their importance on immunpanel and that they are not useful for teratoms and choriocarcinomas.