Diyabetik nefropatide mikroalbuminüri ile prolidaz enzim aktivitesi arasındaki ilişki
The relationship between microalbuminuria and prolidase enzym activity in diabetic nephropathy
  1. Tez No: 288619
  2. Yazar: ÖMER BODUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK SABUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nefropati, mikroalbuminüri, normoalbuminüri, kollajen, prolidaz, Diabetic nephropathy, microalbuminuria, normoalbuminuria, collagen, prolidase
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışma, tip 2 diyabetli hastalarda mikroalbuminüri ile prolidaz enzim aktivitesi arasında bir ilişki olup olmadığını değerlendirmek amacıyla yapıldı.Yöntem: Çalışmaya yaş, cinsiyet ve beden kütle indeksleri birbiriyle uyumlu tip 2 diyabetli 30 mikroalbuminürik hasta (15 erkek, 15 bayan), tip 2 diyabetli 30 normoalbuminürik hasta (15 erkek, 15 bayan) ve 28 sağlıklı kontrol (14 bayan, 14 erkek) olmak üzere toplam 88 kişi alındı.Bulgular: Mikroalbuminürik grubun ortalama prolidaz aktivitesi normoalbuminürik gruba ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksekti (sırasıyla p=0,043 ve p0,05).Sonuç: Tip 2 diyabetli mikroalbuminürik grupta prolidaz enzim aktivitesinin diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek tespit edilmesi, bu hastalarda kollajenin birikimiyle birlikte mikroanjiopatik patolojilerin ortaya çıktığını ve kollajenin metabolizmasının değişikliğe uğrayıp, turn-overının hızlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the relationship between microalbuminuria and prolidase enzyme activity in patients with type 2 diabetes mellitus.Method: Sex, age and body mass index matched 30 diabetic patients with microalbuminuria (15 males and 15 females), 30 diabetic patients with normoalbuminuria (15 males and 15 females) and 28 (14 males and 14 females) healthy controls were enrolled.Results: Mean prolidase activity in microalbuminuric group was significantly higher than normoalbuminuric and control groups (p=0,043 and p0,05).Conclusion: Increased prolidase enzyme activity was detected in microalbuminuric group when compared with other groups. These finding suggested that microangiopathic pathologies occurred with collagen deposition, collagen metabolism altered and turnover of collagen increased in these patients.