Mide adenokarsinomlarında klinikopatolojik özelliklerin D2-40 immünreaktivitesiyle olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of clinicopathologic properties with D2-40 immunoreactivity in gastric adenocarcinomas
  1. Tez No: 288620
  2. Yazar: ÖZGÜL VURUPALMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM BİTİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide, Adenokarsinom, Lenfanjiogenez, İmmünohistokimya, D2-40
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Mide karsinomları dünya çapında kanser nedenli ölümler arasında hala ilk sıralardadır. Lenf nodu metastazı mide kanserlerinde prognostik faktörler arasında önemli bir yere sahiptir. Lenf nodu metastazının erken göstergesi lenfanjiogenezdir. Çalışmamızda mide adenokarsinomlarında D2-40 immün belirteci ile boyanan lenfatik damar sayılarının, tümörün derecesi (grade), evresi (stage), lenfatik damarlara invazyonu ve lenf nodu metastazı gibi klinikopatolojik özellikler arasında korelasyon olup olmadığını ortaya koymayı amaçladıkYöntem ve Gereçler: Bu çalışmada, 1997-2009 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda mide adenokarsinomu tanısı almış 57 vaka incelenmiştir.Bulgular: Çalışmamızda 3 büyük büyütme alanında, intratümöral alanlarda ortalama 14, peritümöral alanlarda ortalama 13 lenfatik damar sayıldı. Tümör evresi ile peritümöral alanlarda saptanan ortalama lenfatik damar sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlıya yakın bir değer elde edildi (p=0.052). D2-40 immün belirteci ile tesbit edilen lenfatik damar invazyon sayısı, hematoksilen eozin ile tesbit edilenden daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.272). Hematoksilen eozin ve D2-40 boyalı preparatlarda tesbit edilen lenfatik damar invazyonu ile lenf nodu metastazı arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (p > 0.05).Peritümöral ve intratümöral alanlardaki ortalama lenfatik damar sayısı ile tümörün derecesi, evresi, lenf nodu metastazı arasında, ve ayrıca, lenfatik damar sayıları arasında da anlamlı bir ilişki gözlenmedi (p > 0.05).Sonuçlar: Lenfatik damarlara tümör invazyonları tesbitinde D2-40 immün belirtecinin hematoksilen eozin boyasına göre daha avantajlı olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastric carcinomas still rank number one among cancer-related deaths worldwide. In gastric carcinomas too, lymph node metastase poses an important place among prognostic factors. Lymphangiogenesis is an early indication of lymph node metastasis. In the present study, we aimed at showing if there is any correlation between the numbers of lymphatic vessels stained with D2-40 immune marker and such clinicopathologic parameters as tumor?s histologic grade, stage, lymphatic vessel invasion and lymph node metastasis in gastric adenocarcinomas.Method and material: In this study, 57 cases diagnosed as gastric carcinoma at Harran University Faculty of Medicine, Pathology Department between 1997-2009 were examined.Findings: In our study, in 3 high power fields; an average of 14 lymphatic structures in intratumoral area and an average of 13 lymphatic vessel structures in peritumoral area were counted. A statistical value close to significant was found between the tumor stage and the average lymphatic vessel numbers seen in peritumoral areas (p=0.052). Although the number of the cases in whom lymphatic vessel invasion is determined by D2-40 immune marker is more than those determined the help of hematoxylin eosin, no statistically significant correlation was found (p=0.272). No significant correlation was seen between the lymphatic vessel invasion and lymph node metastase determined with hematoxylin eosin and D2-40 stained preparations (p> 0.05).No significant correlation was obtained between the average lymphatic vessel numbers in peritumoral and intratumoral area and the tumor?s grade, stage and lymph node metastasis. Also, no correlation was observed between lymphatic vessel numbers (p> 0.05).