Dinlenme ve bakımevinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeylerini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of the factors effective on the burnout levels of nurses in rest and nursing homes
  1. Tez No: 288658
  2. Yazar: AYŞE KARAHÜSEYİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nursing and burnout, rest and nursing homes, elderly people
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma dinlenme ve bakımevinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeylerini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Veri toplama formu olarak ?Hemşire Tanıtıcı Bilgi Formu? ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği (Maslach Burnout Inventory) kullanılılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde dağılımları, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.Hemşirelerin tükenmişlik alt ölçek puan ortalamaları ; duygusal tükenme X=13.27, duyarsızlaşma X=3.51 ve kişisel başarı X=23.20 olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda hemşirelerin tükenmişlik düzeyleri ile, yaş, mesleki deneyim, geriatri hemşiresi olarak çalışma yılı, çalıştığı bölümden memnuniyet, mesleği bırakma düşüncesi, yaşlı ile iletişim sorunları, yaşlıların kişisel özellikleri, yaşlıların direnç gösterme davranışları, yaşlıların memnuniyetsizlik durumları, yaşlıların kurum kurallarına uymama durumları, yaşlılar tarafından sözlü veya fiziksel saldırı, yaşlı yakınlarının yaşlılarıyla ilgilenmemeleri, yaşlı yakınlarının fazla beklentileri, yaşlı yakınlarının suçlayıcı davranışları, iş yükü fazlalığı, klinik kural ve politika değişimi, ödüllendirme ve takdirin olmaması, huzurevi yönetmeliğinin hemşirelik açısından yetersiz olması, sık yönetim değişikliği, personel haklarının göz ardı edilmesi, üst amirler ile çatışma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.Hizmet içi eğitimlerin arttırılması, iş yükünün azaltılmasına yönelik önlemlerin alınması, ödüllendirme sisteminin geliştirilmesi, hemşirelerin yönetim tarafından desteklenmesi, huzurevi yönetmeliğinin değişikliği konusunda girişimlerin yapılması önerilmiştir.ANAHTAR SÖZCÜKLERHemşirelik ve tükenmişlik, dinlenme ve bakımevi, yaşlı
Özet (Çeviri)
This study was planned as descriptive and carried out to examine the factors effective on the burnout levels of nurses working in rest and nursing homes.In the data collection was used `Nurse Introductory Information Form? and Maslach Burnout Inventory. Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Bonferroni Adjusted Mann-Whitney U tests were used to evaluate the number and percentage distributions of data.In accordance with the study results, the mean burnout levels of nurses were determined as 13.27 for emotional burnout, 3.51 for desensitization, and 23.20 for individual achievement. In conclusion, statistically significant relations were determined among burnout levels and age, professional experience, employment time as geriatric nurse, pleased to work part, opinion to quit the profession, communication problems with elderly people, personal characteristics of elderly people, resisting behavior of elderly people, displeasure of elderly people, elderly behaviors against the rules, verbal and physical attacks by elderly people, indifference of elderly relatives, excessive work load, changes in clinical rules and policies, inexistence of appreciation and reward, insufficiency of nursing homes for nursery, frequent change of administration, ignorance of personnel rights and conflicts with superiors.It is suggested to increase in-service trainings, take the necessary steps to reduce work load, develop a rewarding system, support nurses by the administration, and make amendments to nursing center regulation.