Kalp yetersizliği olan hastalarda sosyal destek ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between social support and quality of life in patients with heart failure
  1. Tez No: 288659
  2. Yazar: CANAN DEMİR BARUTCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Sosyal Destek, Yaşam Kalitesi, Hemşirelik, Heart Failure, Social Support, Quality of Life, Nursing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu araştırma kalp yetersizliği olan hastaların algıladıkları sosyal destek ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma Ocak-Eylül 2010 tarihleri arasında iki üniversite hastanesinin kardiyoloji polikliniklerinde yürütülmüştür. Çalışma örneklemini araştırmaya dahil etme kriterlerine uygun 150 hasta oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Hasta Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, yaşam kalitesini değerlendirmek için Sol Ventrikul Disfonksiyon (Left Ventricular Dysfunction - LVD-36) Ölçeği kullanılmıştır. Sosyodemografik verilerin sayı ve yüzde dağılımları yapılmıştır. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ile Sol Ventrikul Disfonksiyonu arasındaki ilişki Pearson Korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir.Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre hastaların algıladıkları sosyal destek ölçeği toplam puan ortalaması 49.34 ± 17.57, aileden algılanan sosyal destek 24.25 ± 6.17, arkadaştan algılanan 12.75 ± 8.16, aile ve arkadaş dışındaki kişilerden algılanan sosyal destek 12.33 ± 7.81 olarak saptanmıştır. Hastaların yaşam kalitesi puan ortalamalarının 69.25 ± 23.12 olduğu bulunmuştur. Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği ile sol ventrikül disfonksiyon ölçeği puan ortalamaları arasında ters yönde (negatif) orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=.-.356 p=.000). Hastaların algıladığı sosyal destek puanı arttıkça yaşam kalitesi puanı azalmaktadır. Bu durum hastaların sosyal desteği arttıkça yaşam kalitesinin arttığını göstermektedir.Sonuç ve Öneriler: Kalp yetersizliği olan hastalarda aileden ve diğer kişilerden algılanan sosyal desteğin tanımlanması ve geliştirilmesi hemşirelik uygulamaların önemli bir parçası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the relationship between social support and quality of life in heart failure patients.Method: The study was carried out in the cardiology outpatient unit at two university hospital between January-September 2010. Study sample is composed of 150 patients who meet inclusion criteria. Patient Demographic Form, The Multidimensional Scale of Perceived Social Support, to assess the quality of life Left Ventricular Dysfunction Scale (LVD-36) were used for the data collection. Data were analyzed by using descriptive statistics and Pearson?s correlation test.Results: The mean total perceived social support, perceived social support from family, perceived social support from friends and perceived social support from others score were 49.34 ± 17.57, 24.25 ± 6.17, 12.75 ± 8.16 and 12.33 ± 7.81, respectively. The mean quality of life score was 69.25 ± 23.12. There was a moderately significant negative correlation between the Multidimensional Scale of Perceived Social Support scores and Left Ventricular Dysfunction Scale scores (r=.-.356 p=.000). As their perceived social support scores increased, quality of life scores significantly decreased. It shows that quality of life of patients was increased by increasing social support.Conclusions: Determining and improving family and others? social support of heart failure patients should be essential part of nursing practice.