Örgütsel vatandaşlık ve duygusal zeka arasındaki ilişkinin incelenmesi: Spor yönetiminde GSGM ve Özerk Spor Federasyonları örneği
Investigation of the relationship between emotional intelligence and organizational citizenship: An example of sport management GSGM and Autonomous Sports Federations
  1. Tez No: 288765
  2. Yazar: YUSUF AKYEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEKİN ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık, Duygusal Zekâ, Spor Yönetimi, Organizational Citizenship, Emotional Intelligence, Sports Management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, gerek örgüt performansına gerekse bireysel performansa olumlu etkileri olduğu düşünülen örgütsel vatandaşlık davranışı düzeyi ile duygusal zeka düzeyi ve ilgili değişkenlerle arasındaki ilişki GSGM yöneticileri ile Özerk Spor Federasyonu başkanları ve genel sekreterleri perspektifinde hareketle incelenmiştir.Bu çerçeveden hareketle tarama modelinde olan çalışmanın amacına uygun olarak 3 bölümden oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcıların demografik özelliklerini ortaya çıkarmak için araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu geliştirilmiştir. Diğer iki kısımda ise Özaslan, Acar B. ve Acar C. (2009) tarafından geliştirilen 25 ifadeden oluşan ?Duygusal Zeka? ve 21 ifadeden oluşan ?Örgütsel Vatandaşlık Davranışı? ölçeklerinden yararlanılmıştır.Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde istatistikî yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, bağımsız gruplar için T-Testi ve bağımsız gruplar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve alt boyutlar arasında ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, yöneticilerin örgütsel vatandaşlık düzeyleri yüksek, duygusal zeka düzeyleri ise düşük bulunmuştur. cinsiyet değişkeni açısından "Örgütsel Davranış Ölçeği? ve ?Duygusal Zeka? ölçeğinin genel ortalama puanları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamış ancak bayanların hem örgütsel vatandaşlık düzeyi hemde Duygusal Zeka düzeyi daha yüksek çıkmıştır. Katılımcıların medeni durumlarına ilişkin olarak ise ?Örgütsel Vatandaşlık? ölçeğinin alt boyutlar ve genelinden aldıkları ortalama puanlar incelendiğinde ise bekar yöneticilerin ( =3,90), evlilere göre ( =3,83) daha yüksek bir ortalamaya sahip olduğu ifade edilebilir, ancak Duygusal Zeka Ölçeği? genel ortalama puanlar birbirine yakın çıkmıştır. Bununla birlikte GSGM'deki yöneticilerin ?Örgütsel Vatandaşlık? ve ?Duygusal Zeka? düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work has been studied on the perspectives of the GSGM administrators and autonomous sports federation chairmans and general sekretars about the organizational citizenship behavior level and emotional intelligence level and the relation with its variables, which is thought is influential at organization performance and individual performance.In This scanning type study, which has been setout on the above frame, has been used 3 section data gathering tools. In the first part has been developed an individual info form by the researcher to expose the demographic feature of the participants. And in the other 2 parts it has been utilized from the ?emotional intelligence? consist of 25 expressions and ?organizational citizenship behavior? consist of 21 expressions, developed by Özaslan, Acar B. and Acar C. (2009).By evaluating the researching datas it has been used statistical methods such as frequency, percentage distributions, T-Test for independent groups and one-way variance analysis for independent groups (ANOVA) and Pearson correlation analysis to research the relation among the sub-dimensions.According to the research indication it has been obtained that the levels of the administrators for organizational citizenship are high and for emotional intelligence are low. In terms of variable of the gender there has been encountered no meaningful differences between the ?organizational behavior scale? and the ?emotional intelligence scale? in general average points. Merely the organizational citizenship level and also the emotional intelligence level of the women was higher. Regarding the comparison of the general points of the participants according their marital status it can be stated that the single administrators average points (=3,90) are higher than the married administrators (=3,83) but the ?emotional intelligence scale? general average points was close. However the ?organizational citizenship? levels and the ?emotional intelligence? levels of the GSGM administrators have been identified higher.