Üriner inkontinansı olan kadınlara uygulanan kegel egzersizlerinin cinsel doyum üzerine etkisi
Effects of kegel exercises applied to the women who have urinary incontinence on sexual satisfaction
- Tez No: 288919
- Danışmanlar: PROF. DR. E. ÜMİT SEVİĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, kegel egzersizleri, cinsel doyum, hemşirelik, urinary incontinence, kegel exercises, sexual satisfaction, nursing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, üriner inkontinansı olan kadınlara uygulanan kegel egzersizlerinin, kadın cinsel doyumu üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmış deneysel bir çalışmadır.Çalışmanın örneklemini stres üriner inkontinans tanısı almış 30 kadın oluşturmaktadır. Kadınlara önce tanımlayıcı veri formu, GRCDÖ ve KCİÖ uygulanmış, kegel egzersizleri (Pelvik taban kas egzersizleri) araştırmacı tarafından öğretilmiş ve 3 aylık uygulama sonrası ölçekler tekrar doldurtulmuştur. Araştırmaya alınan kadınların tamamı ilkokul mezunu ve evlidir ve yaş ortalamaları 40' tır.Kadınların uygulama öncesi GRCDÖ doyum, dokunma, vaginismus ve anorgazmi alt gruplarında cinsel sorun yaşadıkları, uygulama sonrası ise vajinismus hariç bu alt gruplarda cinsel doyumun arttığı görülmektedir. Özellikle doyum ve anorgazmide olumlu yönde çok önemli bir değişim yaşanmıştır. Sıklık ve kaçınma alt gruplarında ve toplam puanda da uygulama sonrasında cinsel doyumda artma tespit edilmiştir.Kadınların uygulama öncesinde KCİÖ, doyum alt grubu hariç diğer alt gruplar ve toplam puanlarına göre cinsel işlevlerinin normal olduğu tespit edilmiştir. Uygulama sonrası ise ağrı ve rahatsızlığın azaldığı ve cinsel doyumun arttığı görülmektedir. Ayrıca cinsel istek ve ilgi ve kayganlaşma alt grup puanlarında uygulama öncesi ve sonrası değişim olmamış, uyarılma, orgazm ve toplam puanları uygulama öncesine göre düşmüş, ancak kesme değerinin üstünde kaldığı için normal cinsel işlev devam etmiştir. Doyum alt grubunda ise uygulama sonrası cinsel işlev bozukluğunun devam ettiği söylenebilir.Çalışmanın sonucunda kegel egzersizlerinin kadınların cinsel doyumları üzerine olumlu etki gösterdiği tespit edilmiştir, ancak daha uzun süreli ve daha geniş örneklemli çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study is an experimental work aimed at determining the effects of kegel exercises, which is applied to women having urinary incontinence, on woman sexual satisfaction.The sample of the study is consisted of 30 women who are diagnosed with urinary incontinence. Illustrative data form, GRISS and FSFI were initially applied to women, kegel exercises were taught to women by the researcher and after 3 months of application were filled with scales. All of the women who were studied all of them are at least primary school graduate and are married.Before the application it was seen that the women had problems in GRISS satisfaction, touch, vaginismus and anorgasmia sub groups. Yet, after the application it?s seen that the sexual satisfaction raised in these sub groups except vaginismus. A very important positive change was experienced in satisfaction and anorgasmia. A rise in sexual satisfaction was also detected after the application on thickness and avoidance sub groups and on total points.Before the application it was detected on women constituting that their sexual functions were normal in other sub groups and according to their total points except FSFI and satisfaction sub group. After the application it was seen that the pain and restlessness decreased and sexual satisfaction risen. Moreover, before and after the application no change was seen in the sexual desire, interest and slippery sub groups; stimulation, orgasm and total points decreased comparing to pre-application but the normal sexual function continued as it remained above interception value. Regarding the satisfaction sub group, it can be said that the sexual function deformation continued.As a result of the study, it was detected that kegel exercises had positive effect on women?s sexual satisfaction. However, performing of long term and broader sample studies can be offered.