Tetrasiklin izomerleri, asit ve deterjan karışımından oluşan bir ajanın kök kanal dolgusunun apikal sızıntısı ve push-out bağlanma dayanımı üzerine etkisinin geleneksel yıkama ajanlarıyla karşılaştırılması
The comparison of the effect of an irrigation agent consist of a mixture of a tetracycline isomer, an acid and a detergent and conventional irrigation agents on the apical leakage and push-out bond strength of root canal treatment
- Tez No: 288935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK SAĞSEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İrrigasyon ajanı, MTAD, apikal sızıntı, sıvı filtrasyon, push-out, Irrigation agent, MTAD, apical leakage, fluid filtration, push-out
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı dört farklı kök kanal irrigasyon ajanının kök kanal dolgusunun apikal mikrosızıntısı ve push-out bağlanma dayanımı üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Bu çalışma için periodontal nedenlerle çekilmiş 120 maksiller santral kesici diş kullanılmıştır. Kron kısımları kesildikten sonra 13 mm uzunluğunda kök boyları elde edilen dişler altı deney grubuna ayrılmıştır. Kök kanal preperasyonları ProTaper döner NiTi eğe sistemi ile hazırlanmış ve kanal enstrümanları arasında Grup 1: 1 ml %1 NaOCl, Grup 2: %17 EDTA, Grup 3: %1 NaOCl + %17 EDTA, Grup 4: % 2 klorheksidin ve Grup 5: salin solüsyonları ile irrige edilmiştir. Son irrigasyon ajanı olarak her grup için aynı solüsyonlar 5'er ml kullanılmıştır. Üretici firmanın talimatına göre MTAD grubu (Grup 6) için dişler her eğe arasında %1,3 NaOCl ile irrige edilmiş, son irrigasyon ajanı olarak 5 ml MTAD ile irrige edilmiştir. Kök kanallarının tamamı lateral kondensasyon tekniği ile AH Plus kanal patı ve güta-perka konları kullanılarak doldurulmuş ve kök kanal patının sertleşmesi için 37ºC % 100 nemli ortamda 3 gün beklenmiştir. Sıvı filtrasyon modeli ile apikal sızıntı değerlendirildikten sonra, her dişin push-out bağlanma dayanımının değerlendirilmesi için kökler 1 mm kalınlıkta kesitlere ayrılmıştır. Kök kanal dolgusunu kanaldan ayırmak için uygulanan kuvvet üniversal test cihazı kullanılarak 0,5 mm/dak. hızda uygulanmıştır. Deney grupları arasındaki sonuçların değerlendirilmesi için tek yönlü varyans analizi ve çoklu karşılaştırmalar için Tukey testi kullanılmıştır. Apikal sızıntı değerlendirmelerinin sonuçları irrigasyon solüsyonlarının kök kanal dolgu patlarının sızdırmazlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını göstermiştir ve %1 NaOCl, 17 % EDTA +1 % NaOCl, %2 klorheksidin, salin ve MTAD solüsyonları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli değildir (P > ,05). MTAD ile irrige edilen kök kanalları %1 NaOCl, % 17 EDTA + %1 NaOCl, % 2 klorheksidin ve salin solüsyonlarına göre anlamlı oranlarda daha düşük push-out bağlanma dayanımı göstermiştir (P < ,05). Diğer gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir (P > ,05). Bu çalışmada, in vitro şartlar altında, kök kanal dolgusunun bağlanma kalitesinin MTAD ile irrigasyon yapılan grupta azalırken, apikal sızdırmazlığının etkilenmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of four different root canal irrigation solutions on the apical microleakage and push-out bond strengths of root canal fillings.One hundred and twenty maxillary central incisor teeth, extracted for periodontal reasons, were selected for this study. After the decoranation of the teeth, the root lengths were adjusted to 13mm and teeth were divided into six experimental groups. Root canal preparations were made with ProTaper rotary system and between each file root canals were irrigated with 1ml of 1 % NaOCl (Group 1), 17 % EDTA (Group 2), 17 % EDTA + 1 % NaOCl (Group 3), 2 % clorhexidine (Group 4) and salin (Group 5) solution. For the final flush, root canals were irrigated with 5ml of same solutions. According to manufacturer instructions, in the MTAD group (Group 6) root canals were irrigated with 1,3 % NaOCl between the each file and 5ml of MTAD for the final flush. All the root canals were filled with AH Plus sealer and gutta-percha cones using a cold lateral condensation technique and the roots were left in 37ºC 100 % humidity for the sealers to set. After the apical leakage assessment with a fluid filtration model, each tooth was prepared for push-out assessment by using root slices of 1 mm thickness. Loading was performed on a universal testing machine at a speed of 0,5 mm/min. One-way analysis of variance and Tukey test for multiple comparisons were used to compare the results among the experimental groups.The results of the evaluation of apical leakage showed that; irrigation solutions had no effect on the apical leakage of root canal fillings. The differences among the groups irrigated with 1 % NaOCl, 17 % EDTA and 1 % NaOCl, 2 % clorhexidine, salin and MTAD were not statistically significant (P > ,05). The root fillings of the groups irrigated with MTAD showed significantly lower push-out bond strength values than the groups irrigated with 1 % NaOCl, 17 % EDTA and 1 % NaOCl, 2 % clorhexidine and salin (P < ,05). There was no significant difference among the other groups (P > ,05).Under the present in vitro conditions, the adhesive quality of the root canal dentin was decreased by the MTAD irrigation but the sealing ability was not affected.