Plant layout application for a valve making company by using clustering method
Vana üreten bir fabrika için kümeleme yöntemi kullanılarak yapılmış uygulamalı yerleşim planı
  1. Tez No: 28897
  2. Yazar: KHOSRAVİ OSKUE HOMAYOON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bina yer seçimi, Fabrika yerleşimi, Kümeleme, Birleşik aktivite ilişkileri çizelgesi, Nereden Nereye Çizelgesi, Facility location, Plant layout, Ouster, Combine_Activity_Relationship chart, From_To_Chart
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalişmada küresel vana üreten bir fabrika için yerleşim uygulaması denenmiştir. Söz konusu yerleşimi olanaklı kılmak için önce ürünler işlem ve makinelere göre ayrılmış, sonra makinelerle işlem birimleri iki aşamada sınıflandırılmıştır, ilk aşamada ürün bazında yerleşim varsayımından hareketle, benzer makineler aynı gruptan sayılmış; ikinci aşamada bu makine grupları bir Pascal programının yardımıyla tek bir kümede toplanmıştır. Program için girdi olarak kullanılması gereken veriler çalışma sırasında toplanmıştır. Programın temel girdisi Bileşik Aktivite ilişkileri Çizelgesfdir. Bu çizelge, Akış ötesi ilişkiler Çizelgesi ile Nereden Nereye Çizelgesinin bileşiminden oluşmaktadır. Seçeneklerin yaranlıp değerlendirilmesi ve yerleşim seçimi elle yapılmıştır. Bilgisayar programı, sadece verilecek karara yardım eden, bölüm ve makinelerin nasıl yerleştirilebileceği hakkında kabataslak fikir veren bir araç işlevini görmektedir. Ayrıntılı yerleşim planı uzman görüşlerine ve gerçek yaşamdaki makinalarin kullanımına ilişkin kısıtlara bağh kahnrak hazırlanmıştır. IV
Özet (Çeviri)
In the following study, it is tried to be made made a facility location and plant layout for a Ball Valve making Company. In order to make this layout, firstly the products are classified based on their process and machines. Then the machines and operation departments are grouped, this grouping of machines is done in two step. Firstly by considering a product layout the similar machines put into the same group, then using a Pascal program a collection of machine groups put into a cluster. In order to run this prog-am, the input data is collected during this study. The main input to run this program are Combine Activity Relationship Chart. This chart is provided by combining Other-Then-flow relationship chart and From-To-Chart. The alternative generation, evaluation and selection of layout is done manually. By this way, the computer program acts as a decision support tool, and only give rough ideas about how departments and machines should be located. The detail location of facilities depends on the expert opinion and the restrictions on machine on usage at real conditions.