OKB tanısı almış psikiyatri hastalarında travmatik yaşam olayları sıklığı
The prevalance of traumatic life events in the psychiatric patients diagnosed with OCD
  1. Tez No: 288976
  2. Yazar: YAŞAR ELİF KANDAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif- kompulsif bozukluk, Travmatik Yaşam Olayları, TSSB, Obsessive - compulsive disorder, traumatic life events, PTSD, OCD types
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
OKB Tanısı almış Psikiyatri Hastalarında Travmatik Yaşam Olayları Görülme SıklığıTravmatik yaşantılar, obsesif-kompulsif (OK) belirtilerin başlangıcında tetikleyici bir rolüstlenebilir. Bu çalışma OKB tanısı almış psikiyatri hastalarında OKB türleri ile travmatikyaşantılar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için; NPİstanbulNöropsikiaytri Hastanesine başvuran 30 ' u erkek 35 ' i kadın olmak üzere OKB tanısı almış 65psikiyatri hastası çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin elde edilmesi için katılımcılara,Sosyodemografik Bilgi Formu, Maudsley Obsesif Kompulsif Bozukluk Soru Listesi, TravmatikYaşam Olayları Listesi ,Travmatik Stres Belirti Ölçeği uygulanmıştır.Araştırmaya katılanlardan 10 `u (%15,4) hiç travmatik yaşantı belirtmemiştir, 13 kişi (%20.0 )insan elinden kasıtlı travmatik olaylar, 5'i (%7,7) doğal afet ve kazalar , 24'ü (%36,9) yakın kaybı,10'u (%15,4) çocukluk çağı travmaları ve 3'ü (%4,6) ekonomik kayıp gibi travmatik yaşantılarıbildirmişlerdir. Buna göre; cinsel saldırı durumu ve kuşku obsesyonları arasında p:.004 düzeyinde ,cinayet ve ölüm olaylarına şahit olma durumu ile kontrol kompülsiyonalrı arasında p: .005düzeyinde ve temizlik obsesyonları ? kompülsiyonları arasında p: .000 düzeyinde anlamlı bir ilişkibulunmakla birlikte yine cinayet ve ölüm olaylarına şahit olma durumu ile kontaminasyonobsesyonları arasında p: .009 düzeyinde sınırda anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yapılan bu çalşma,travmatik yaşantı bildiren OKB hastalarında, bazı travmatik yaşantılarla OKB türleri arasında ilişkiolduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The prevalance of traumatic life events in the psychatric patients diagnosed with OCDTraumatic experiences may have a triggering role in the genesis of obsessive?compulsive disorder.The aim of this study is to investigate the relationship between the OCD types and the traumatic lifeevents in the patiens diagnosed with OCD. For this purpose, the examples of the case study researchincluded 30 male and 35 female, in total 65 psychiatric patients who had applied to NPİ İstanbulNeuropsychiatric Hospital, and had been diagnosed as having obsessive-compulsive disorder(OCD). In order to reach the data, the patients were assessed with Sociodemografic InformationQuestionnaire, Maudsley Obsessive Compulsive Questionnaire, the Traumatic Life EventsQuestionnaire and Post Traumatic Stress Disorder Scale.While the avarage age of the partcipants is 32,32, 10 cases were reported as they hadn?t had anytraumatic life experiences. Deliberate man-made traumatic events were present in 13 cases (20.0%), while natural disaster and accident experience were present in 5 cases (7,7%). 24(36,9%) of thecases were reported to experience the loss of relatives. Also, it was implied that 20 (15,4%) caseshad childhood trauma and trauma relating to money. According to this there was a statisticallysignificant correlation of p= .004 between sexual assault and kuşku compulsions, correlation ofp=.000 between cinayet ve ölüm şahitlik and cleaning compulsions. There was a statisticallysignificant correlation ofp= .009 between cinayet ve ölüm olayına şahitlik and contaminationobsessions. The results indicate that traumatic life events can be related with the subtypes of OCD.